Dünya
  • 9.6.2014 10:55

Yüzlerce yıllık türbe sahipsiz kaldı

Makedonya'nın Kırçova kenti yakınlarındaki Brod kasabasında bulunan yüzlerce yıllık Hıdır Baba türbesi sahipsiz kalınca, Hristiyanlar türbeyi kendi inançlarına göre dönüştürmeye başladılar.

Alevi- Bektaşi inancına sahip insanlar için büyük manevi değeri olan türbe, Hristiyanlar tarafından Aziz Nikola türbesi olarak ziyaret ediliyor. Türbedeki Hz. Ali resimlerinin hemen hepsi duvarlardan indirilirken yerlerine Hristiyan azizlerin resimleri asıldı.

“HİÇBİR ŞEY YAPAMIYORUZ”

Konu hakkında bilgi veren Melek Yusufoska şunları söyledi: “Türbenin doğudaki kapısını kapatarak, batıdan açmışlar. Hz. Ali ve diğer imamların resimlerini indirmişler. Biz çerağımızı evliyanın başucunda uyandırırız, onlar ise ayak ucunda uyandırıyorlar. Türbe yavaş yavaş dönüştürülmeye çalışılıyor. Burada maalesef bizim de eksikliklerimiz var. Bektaşi diyanetimiz yok. Bu yüzden Makedonya'daki türbelerde böyle durumlarda hiçbir şey yapamıyoruz. Bizim isteğimiz buraların bakımını Bektaşi inançlarına göre yapabilmek.”

Hıdır Baba türbesine küçük yaştan beri gelip gittiğini anlatan anne Melahat Yusufoska ise, “Beni buraya dedem getirirdi. Önceden kapısı diğer taraftaydı. Şimdi çok başka. Buralarda Türk kalmadığı için onlar da türbeye kendi inançlarına göre bakıyorlar” diye konuştu.
Türbeye çıkan merdivenlerin yanı başındaki tarihi Hasan Bey konağı da yine Makedonyalılar tarafından kullanılıyor. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:21

İLGİLİ HABERLER