Ekonomi
  • 28.5.2006 17:25

'YÜZYILIN PROJESİ'NDE MUTLU SON

Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde bulunan Haydar Aliyev Deniz Terminali’nde herşeyin planlandığı gibi yürüdüğünü belirten yetkililer, petrol hattının hırsızlık amacıyla delindiği, bu nedenle de basıncın düştüğü iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

Bin 76 kilometresi Türkiye, 260 kilometresi Gürcistan, 440 kilometresi de Azerbaycan sınırları içinde olmak üzere toplam bin 776 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi’ne verilen petrolü Ceyhan’daki tesislerde, yükleyecek ‘The British Hawtharne’ adlı tanker de demir atıp terminale yanaştı. Beklenen 2'inci gemi de geldikten sonra manevra testleri yapılacak. Boru hattından Ceyhan’a ulaşması yaklaşık 1 yıl süren pompalama ile gelen akaryakıtın, gemilere yüklemesinin her an yapılabileceği bildirildi.

‘Asrın projesi’ olarak adlandırılan ve 13 Temmuz’da resmi açılışı yapılacak olan BTC Ham Petrol Boru Hattı, yıllık 50 milyon ton (375 milyon varil) petrol taşıma kapasitesine sahip. Türkiye kesimi 1.4 milyar dolar olmak üzere 2.9 milyar dolar maliyetli hattan Türkiye 16 yıl boyunca yıllık 200- 250 milyon dolar transit geçiş ücreti alacak. Bu ücret 16- 40 yıl arasında 350- 400 milyon dolar olacak.

‘HIRSIZLIK YOK’

Bu arada BTC boru hattına Kahramanmaraş veya Ceyhan’da kelepçe takılıp hırsızlık yapıldığı ve bu nedenle basıncın düştüğü, buna bağlı olarak da hazırlıkların olumsuz etkilendiği yolundaki iddialar yetkililerce yalanlandı. Adana’daki yetkililer, 2 gün önce hattın Ceyhan’a 40 kilometre mesafede bir noktasında çukur bulunduğuna ilişkin ihbar alındığını, bir hırsızlık girişimi olarak değerlendirildiğini, ancak boruya bir zarar verilmediğini söyledi.

Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış da, bu konuda bazı gazetelerde yer alan haberlerdeki iddiaları yalanlayarak, Kahramanmaraş bölgesinde böyle bir olayın kesinlikle olmadığını belirtti.

 

(hürriyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:09

İLGİLİ HABERLER