Sağlık
  • 31.8.2007 08:35

ZAYIFLAMA HAPI LİDA'YA YASAK GELİYOR

Kalp krizi sonucu ölen bilgisayar mühendisi Ertan Geyik’in, Çin’den kaçak getirilen, kalp ve karaciğer yetmezliğine neden olan zayıflama hapını kullandığının iddia edilmesi dikkatleri yeniden “Lida” adlı ilaca çevirdi. Şikayetler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, obezite tedavisinde kullanılan sibutramin isimli maddenin belirtilenden 4 kat fazla olduğunu tespit edip Nisan ayında toplatma kararı almıştı. Bakanlık, Mayıs ayında ise kapsülün ithali için Tarım Bakanlığı’ndan izin alan iki firmanın aynı kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini ve ürünlerden birinde sibutramin tespit edildiği için tedbiren her iki ürün hakkında da toplatma kararı verildiğini açıklamıştı.

Analiz bekleniyor

Kapsülün 1,5 aydır eczanelerdeki satışı devam ederken Sağlık Bakanlığı bir kez daha harekete geçti. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, kapsülün Refik Saydam Enstitüsü’nde yeniden incelemeye alındığını belirterek şöyle dedi: “Sibutramin maddesi normalden 4 kat fazla çıktığı için toplatma kararı vermiştik. Ancak daha sonra firma itiraz edince tekrar Refik Saydam’a gönderdik. Yapılan analizde sibutramin maddesi çıkmaması elimizi kolumuz bağladı. Ne varki ithal ürün olduğu için İstanbul Gümrük Başmüdürlüğü gümrükte bekleyen ürünü analize tabi tutmuş ve sibutramin tespit edilmiş. Ancak raporda maddenin miktarı belirtilmemiş. Bu nedenle yeniden Refik Saydam’a gönderdik. Analiz sonucunda yüksek oranda sibutramin tespit edilirse ürünü yasaklayacağız.”

15 günde 11 kilo verdim, korktum

VATAN muhabiri Tülay Şubatlı da bu ilacı bir süre kullandı. Şubatlı, izlenimlerini şöyle anlattı: “İlk gün inanılmaz derecede hiperaktif etki yaptığını gördüm. 3 saatlik bir uykuyla başladığım günü çok zinde ve enerjik geçirince acaba hapın içinde extacy türü bir uyarıcı mı var diye düşündüm. İlaç hem enerji veriyor hem de çok büyük oranda tokluk hissi uyandırıyordu. İlk gün öğleden sonra saat 5 sularında o gün hiçbir şey yemediğimi fark ettim. 2’nci gün öğleden sonra kalbimde çok hafif bir çarpıntı hissettim. 3 gün sonra çarpıntılar geçti. Bu arada sabahları uyandığımda gözlerimi açtığımda tansiyonumun düşük olduğunu farkettim. Tansiyonumu ölçtürdüğümde ise değerler normal çıkınca kullanmaya devam ettim. Ancak 15 günün sonunda 11 kilo birden verince korktum. Bu kadar hızlı kilo vermek moral vermişti ama sağlığımdan endişe edince ilacı kullanmayı bıraktım.”
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:36

İLGİLİ HABERLER