Sağlık
  • 13.10.2008 02:00

ZEHİR 2010'A KADAR RAFTA!..

Tarım Bakanlığı'nın Çin'den ithal edilen gıda ürünlerinin yasaklanma kararından önce Türkiye'ye en son nisan ayında süt, krema tozu başta olmak üzere yüklü miktarda gıda ürünlerinin ithal edildiğini bildirmesi, melaminli ürünlerin raflarda uzun süre bulunabileceği gerçeğini gözler önüne serdi.
"Kuru gıdalar" statüsüne girmeleri nedeniyle süt tozu ve benzeri ürünlerin raf ömürleri bir yıldan başlıyor. Katkı maddeli gıdaların insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini ifade eden uzmanlar, içinde melamin bulunabilecek her ürünün toplatılmasını istiyor. Vatandaşın dikkatli olması gerektiğini anlatan uzmanlar, katkı maddeli ürünlerin neden olduğu hastalıkların tedavisinin yıllarca sürdüğünü hatırlatıyor. Uzmanlar, "Katkı maddeli ürünlerin etkisi kendisini hemen göstermeyebilir. Belli bir süre sonra beyin başta olmak üzere birçok organ bu ürünlerden zarar görebilir. Mutlaka tükettiğiniz ürüne dikkat edin" dedi.
Kalbe de zarar verebilir
Katkı maddeli ürünlerin insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, melaminin de bu katkı maddelerinden sadece biri olduğunu belirtti. Her ürünün insanlara farkı şekilde zarar verebileceğini dile getiren Kümeli, "Kimisi kalbe zarar verebilir, kimisi bağışıklık sistemini zayıflatabilir. İnsan vücudunun dışarıdan alınan ürünlere gösterdiği tepkide birbirinden farklı olabilir" dedi.
Katkı maddeleri yazılmalı
Sağlıklı beslenmek için olabildiğince taze ürünlerin tüketilmeye çalışılması gerektiğini ifade eden Kümeli, bu şekilde katkı maddeli ürünlerden korunmaktan başka çare olmadığını belirtti. İthal edilen her ürünün içinde ne olduğunu vatandaşın bilmesi gerektiğini kaydeden Kümeli, "Ürünlerin içinde hangi katkı maddesi bulunduğunu herkesin anlayabileceği şekilde yazılmasını gerekir. Tükettiğimiz ürünü bilmeliyiz" dedi.
YAN ETKİLERİ HENÜZ BİLİNMİYOR
Melamin sıklıkla beyaz kristal formda olan bir kimyasal olduğunu ifade eden Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Tekkeşin, melaminin plastik ürünlerde, beyaz tahtaların yapımında ve yapıştırıcılarda kullanıldığını belirtti. Son yıllarda gıdanın hacmini arttırmak amacıyla çiğ süte melamin katıldığını anlatan Tekkeşin, siyanürik asit ile bir araya gelen melaminin böbrek taşı oluşumuna neden olduğu gerçeğinin hayvanlar üzerine yapılan deneylerle kanıtlandığını kaydetti.
Bunun yanı sıra melaminin bir çok hastalığa da neden olabileceğini dile getiren Tekkeşin, "Ancak yapılan araştırmalardan daha sonuç alınamadı" dedi. Tedavisi yıllarca sürüyor Türkiye'de yaklaşık 40 bin diyaliz hastasının böbrek beklediğine dikkat çeken Gürkan, "Bizler insanların hiç hasta olmaması istiyoruz. Herhangi bir organın zarar görmesi insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Tedavisi yıllarca sürüyor. Bunların önlenebilmesinin bir yolu da sağlıklı beslenmek" dedi.
ÇİN ÜRÜNLERİ TÜRKİYE'YE NASIL GİRİYOR?
Türkiye, süt ve kreme tozu başta olmak üzere Çin'den yüklü miktarda gıda ürünü ithal ediyor. Çin'den Türkiye'ye ürün satışı gerçekleştiren bir firma yetkisi, Çin ürünlerinin Türkiye'ye birçok ülke üzerinden sokulduğunu ileri sürdü. Ürünlerin Türkiye'den önce bir başka ülkeye gönderildiğini iddia eden firma yetkilisi, böylelikle ürünlerin gümrükten daha rahat geçebildiğimi anlattı.
Dünyanın birçok yerinde şubesi bulunan firmaların kendi ürünlerini firmaları arasında değiştirebileceğini anlatan yetkili, melamin bulunan bir firmanın, diğer şubelerindeki ürünlerde de melamin olmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu, Çin'den yanlızca geçen yıl 845 ton toz ve granül halde süt ve krema ile süt, peynir ve hububat karışımlı mamul ürün ithal edildiğini açıklamıştı. (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:27

İLGİLİ HABERLER