Sağlık
  • 3.12.2019 23:38

Zina hastalıkları için kırmızı alarm! Türkiye'de büyük hızla artıyor!

Genelde cinsel ilişki yoluyla bulaşan AIDS ve HIV virüsü Türkiye'de dehşet saçıyor. HIV virüsünün görülme sıklığı dünyada azalırken Türkiye'de artmaya başlaması kırmızı alarm verirken ülkemizde 25 bin kişinin HIV virüsü taşıdığı belirtiliyor. Sadece Ankara'da 2 bin kişi tedavi görüyor.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında, HIV virüsü ve AIDS hastalığına karşı farkındalık toplantısı düzenledi.

Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşandığını vurgulayan Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Necla Tülek, şunları söyledi:

Türkiye genelinde 25 bin, Ankara'da 2 bin kişi tedavi görüyor

“Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye. Nüfusumuz çok fazla değil ama artış hızı çok yüksek. Türkiye genelinde 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ediyoruz. Sadece Ankara’da en az 2 bin kişi tedavi görüyor.”

Her iki hastalığın kaynağı zina

Her iki hastalığın da ana kaynağı genellikle zinaya dayanıyor. Zina yasağının kaldırılmasıyla hız kazanan HIV virüsü ve AIDS ülkemizde giderek artması tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Virüs kan yoluyla da bulaşır, ancak 1985 yılında kan ve kan ürünlerinin hastaya verilmeden önce HIV yönünden test edilmesi yasal zorunluluk olması nedeniyle bu yolla bulaşma riski çok düşüktür.

HIV nedir?

HIV kelimesinin açılımı, ‘Human Immmunodeficiency Virus' (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü). Bu ifade, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilen bir virüs anlamına geliyor.

AIDS nedir?

AIDS ise, ‘Acquired Immune Deficiency Syndrome' (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) kelimelerinin kısaltması.Yani HIV enfeksiyonunun bağışıklık sistemini yetersiz hale getirdiği ve hastalık belirtilerinin başladığı duruma verilen isim. HIV, doğrudan bağışıklık sistemine zarar verir. AIDS ise HIV'in tedavi ile baskılanmadığı durumda bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 3.12.2019 23:40

İLGİLİ HABERLER