KAYNAK : Haber Vitrini
AKP Ekonomik İşler Koordinatörü Ali Babacan, "Mali miladı kaldıracağız. Kimseye ‘nereden buldun’ sorusu olmayacak. Servetin vergisi olmadığına göre kaynağının sorulması da yanlış" dedi.
CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Babacan, vergi alanında AKP’nin yapmayı planladığı değişikleri de anlattı. ‘Çok iyi bir kontrol mekanizması’ kuracaklarını ve vergi oranlarını düşürerek, tabana yayacaklarını anlatan Babacan şöyle dedi:
"Mali miladın bu sene sonunda devreye girmesi gerekiyor. Biz mali milatı şu andaki haliyle tamamen kaldıracağız. Nereden buldun sorusu olmayacak. Türkiye’de servetle ilgili bir vergi sözkonusu olmadığına göre yine servetle ilgili nereden buldun sorusu çok yanlış. Gelişmekte olan bir ülkede sermaye kaçırıcı bir uygulama olur. Mali miladın içindeki ‘nereden buldun’dan tamamen kurtulmak istiyoruz. İnsanlar bir ev - araba alıyorsa bu parayı nereden kazandın sorusu yanlış."
Kazancın oluşması sırasındaki ekonomik faaliyetlerin daha yakından takip edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Babacan, "Denetim mekanizmasını çok iyi kuracağız" dedi.
Mali miladı 57. hükümet ertelemişti
Mali milat ANASOL - D hükümeti döneminde yasalaştırıldı. Zekeriya Temizel’in Maliye Bakanı olduğu dönemde, (1998) çıkartılan Vergi Reform Yasaları ile gelirin tanımı değiştirilerek tasarruf ve harcamaya kaynak teşkil eden her türlü kazancın vergiye tabi olması öngörüldü. Böylece Maliye herkese kaynağı açıklanamayan tasarruf veya harcamanın kaynağını sorabilecekti. Ayrıca faiz ve kâr payı kazançlarına da beyan usulunü getiren yasasının uygulaması 57’inci hükümet döneminde 2003’e ertelendi.
130 bin ihtilaflı ve mahkemelik dosyanın tasfiyesi ile başlayacak
Gerek Ali Babacan, gerekse Bülent Gedikli tarafından yapılan açıklamalarda AKP’nin vergi politikasının ana başlıkları ortaya konuldu. AKP’nin yeni dönemdeki vergi paketinin ana unsuru, mahkeme veya uzlaşmada bulunan 130 bin vergi dosyasının indirimler yoluyla tasfiye edilmesi. AKP bu tasfiyeden 11 milyar dolar gelir bekliyor. Mali milat ve nereden buldun uygulamalarının kaldırılması ve dosya tasfiyesi ile vergide yeni bir başlangıç yapılması hedefleniyor. AKP’nin vergi politikasının ana unsurları şöyle:
Ceza ve faizler silinecek
• Hazırlanan yasa taslağına göre, ödenmemiş vergilerin ceza ve faizlerinin tamamı, ana paralarının yüzde 25’i silinecek, kaçakçılık suçunun düşmesi şartı ile bu 130 bin dosyanın tasfiyesi yoluna gidilecek.
• Özel pişmanlık yolu ile matrah artışına gidilecek. Matrah artışı 1997 yılı için yüzde 25, 1998 için yüzde 20, 1999 için yüzde 15, 2000 yılı için yüzde 10, 2001 için de yüzde 5 olacak.
Kayda alınmamış demirbaşa stok affı
• Değerinin yüzde 10’u oranında ceza ile stok affı uygulanacak. Böylece işletmelerdeki faturasız varlıklar, kayıtlara yansıtılmamış demirbaşlar, kayda alınacak. Kayıtlarda olduğu halde bulunmayan mallar, yüzde 5 vergi ödenerek, faturalı hale getirilecek.
Genel KDV oranı yüzde 10 olacak
• Vergi oranları düşürülecek. Bu hem KDV’de, hem de kurumlar ve gelir vergisinde yapılacak. Genel KDV oranı yüzde 10, Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 20 olacak. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde KDV 2 puan düşük alınacak.
Yüzde 2 ceza ödeyen dövizini getirebilecek
• Yurtdışında bulunan Türklere ait dövizler yüzde 2 vergi ödenerek yurda getirilebilecek. AKP yurtdışında Türklerin 120 milyar dolar dövizi olduğunu tahmin ediyor.
• İhracat gelirlerine geçici bir süre için gelir ve kurumlar vergisi istisnası tanınacak.
• Yatırım indirimi stopajı yüzde 19.8’den yüzde 5’e indirilecek. Yeni yatırımlara vergi kolaylığı getirilecek. Organize sanayilerdeki yatırımlara KDV istisnası getirilecek.
• Vergi oran indirimlerinin kayba yol açmaması için paralel olarak, vergi tabanı genişletilecek.
• Enflasyon muhasebesi devreye girecek. Şirketlerin gelirlerindeki fiktif artışların vergilendirilmesinden kaçınılacak.
• Yabancı firmaların döviz bazında koydukları sermayenin TL olarak artışı, devalüasyon ya da enflasyon sonunda oluşan fiktif artışlar vergilendirilmeyecek.
• Kayıt dışı olan ekonominin kayıt içine alınması ile ilgili de tedbirler uygulamaya konulacak. Etkin denetim mekanizması olacak.
(Millyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:35