KAYNAK : Haber Vitrini
Nisan ayının ilk günlerinde Tüpraş hisse senedi fiyatlarında yaşanan büyük dalgalanma üzerine Sermaye Piyasası Kurulu, manipülasyon ve ‘insider trading’ incelemesi başlattı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Tüpraş hisselerinin fiyat ve miktar hareketleri üzerinde, manipülasyon ile ‘insider trading’ (içerden öğrenenlerin ticareti) yapılıp yapılmadığı konusunda inceleme başlattı.
SPK'dan üst düzey bir yetkili, aracı kurumlar nezdindeki büyük hesaplardaki hareketler ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 4 Nisan 2002'de Tüpraş hakkında yapılan açıklamayla fiyat hareketleri arasındaki ilişkinin incelendiğini bildirdi.
SPK büyük hesaplardaki hareketleri geriye dönük olarak mercek altına alırken, manipülasyon ve insider trading açısından, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndaki haberleşme kayıtlarını da inceliyor. Bu çerçevede İdare'nin telefon, faks ve Internet ortamındaki haberleşmeleri de inceleme kapsamına alındı.
SPK yetkilisi incelemenin asıl amacının, fiyatlardaki dalgalanmaların nedenlerini ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘‘Bir hissenin fiyatı İMKB genel endeksindeki değişimlere paralel bir değişime uğramışsa sorun yok. Sözgelimi endeks gün içinde yüzde 20-30 düşüp yükselmişse, herhangi bir hissenin de bu oranlara yakın bir şekilde düşüp yükselmesi beklenir. Ama dikkat çekici oynamalar varsa, inceleme zorunlu. Tüpraş hisselerinde de böyle bir durum sözkonusu’’
KRİTİK DEĞİŞİKLİK
Tüpraş incelemesi sürerken, özelleştirme programındaki kuruluşların halka arzlarında fiyat belirleme aşamasındaki bir kuralda da önemli değişikliğe gidildi. SPK yetkilisinin verdiği bilgiye göre, özelleştirme programındaki halka arz öncesi fiyat belirleme sürecindeki ‘son 20 günün ortalamasının alınması’ kuralı değiştirildi.
İlgili tebliğde yapılan değişiklikle, özelleştirme kapsamındaki bir şirket hisselerenin halk arz fiyatı konusunda 20 günlük ortalamanın üzerinde fiyat belirleme hakkı getirildi. SPK yetkilisi, neden böyle bir değişikli yapıldığı sorusuna, ‘‘Aksi halde fiyatlar üzerinde baskı kurularak aşğıya çekiliyor. Böylece 20 gün ortalamasının düşük olması sağlanıyordu. Bu değişiklikle pozisyon alınmasının önlenmesi amaçlanıyor’’ dediler.
Tüpraş hissesinde neler olmuştu?
İMKB'deki değeri, Ocak ayından bu yana yaklaşık yarı yarıya düştü. Düşüşün, hisseye satış baskısı kurarak özellikle yapıldığı iddia edilirken, yine bu düşüşler nedeniyle, özelleştirmeden sağlanacak gelirin yarıya indiği ve devletin zarara uğratıldığı değerlendirmeleri dikkat çekiyor. 4 Nisan 2002'de seansın kapanmasına kısa bir süre kala bir aracı kurum satıştaki bütün Tüpraş hisselerini topladığı belirtildi. Tüpraş hissesi değerinin iyice dibe vurduğu o gün, Özelleştirme İdaresi'nden Reuters'a açıklama yapıldı. Açıklamada özetle şöyle denildi: ‘‘İdaremiz, değişen koşullar ve piyasa şartlarına bağlı, her zaman Tüpraş'ın halka arz takvimi ve alternatif özelleştirme stratejilerini yeniden değerlenrdirebilir. Halka arzlar öncesi, hisse senedi değerenin kabul edrilemez noktalar gelmesi halinde, halka arzın, programa uyma pahasına yapılacağı yönünde bir şart bulunmamaktadır.’’
Açıklamanın ardından hisseler yükseldi.
‘En sağlam hisse’ sözü artık yasak
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yatırım danışmanlığını düzenleyen tebliği, dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, yatırım danışmanlığı, SPK’ndan yetki belgesi almış kurumlar tarafından yürütülecek.
Yatırım faaliyeti danışmanlığı faaliyetinde bulunacak yetkili kurumların bünyelerinde, yatırım danışmanlığı ve araştırma birimleri için yeterli mekan, teknik donanım ile organizasyonu sağlamış ve yeterli sayıda yatırım danışmanı istihdam etmiş olması zorunlu tutuldu.
Yetkili kurumlar, yatırım danışmanlığı faaliyeti sırasında, müşterilerine gerçek dışı, yanlış, yanıltıcı veya abartılmış bilgilere dayalı tavsilerde bulunamayacaklar. Yetkili kurumlar, yatırım tavsiyelerini güvenilir belge, destekleyici rapor ve analizlere dayandırmak zorundalar. Ayrıca, bu kurumlar, verilen yatırım tavsiyeleri ile ilgili olarak müşterilere önceden saptanmış belli bir getirinin sağlanacağına dair herhangi bir garanti veremeyecekler.
Yönlendirici nitelikteki işlem ve faaliyetler, sunulan yorum ve tavsiyelerin tarafsız ve dürüst olması, belli bir kişinin, grubun veya porftöyün ihtiyaçlarına yönelik olmaması ve karşılığında doğrudan ya da dolaylı maddi menfaat temin edilmeksizin verilmiş olması kaydıyla, yatırım danışmanlığı kapsamı dışında tutuldu.
Yorumu hazırlayan kişi veya kuruluşlar, yorum ve tavsiyelerini özenle hazırlayacak ve objektif olacak, halkı yanıltan ve aldatan, bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar edici tarzda ifadelere kesinlikle yer veremeyecekler. Bu kişiler yorumlarında, ‘‘en sağlam’’, ‘‘en güvenilir’’ gibi subjektif ve abartılı ifadelere de yer veremeyecekler, sunulan tavsiyeler güvenilir kaynak, belge ile mutlaka desteklenecek.(Hürriyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:34