Gündem
  • 25.2.2024 21:19

100 israilli üst düzey askeri yetkili rapor hazırladı.. Lübnan'a saldırırsık başımıza bunlar gelir

Lübnan'a Karşı Topyekün Savaş Durumunda İsrail'in Başına Bu Gelecek – Araştırma

Lübnan'a yönelik günlük tehditlere rağmen İsrail'in kapsamlı bir araştırması, topyekun bir savaşın gerçekleşmesi durumunda ne olacağına dair kasvetli bir tablo çiziyor.

Reichman Üniversitesi Terörle Mücadele Enstitüsü tarafından İsrail ile Lübnan Direniş grubu Hizbullah arasında topyekün bir savaş çıkması durumunda neler olabileceğine ilişkin yürütülen bir araştırmaya 100'den fazla İsrailli üst düzey askeri ve hükümet yetkilisi katıldı.

Araştırmanın bulguları İsrail haber sitesi Calcalist ve diğer İsrail medyası tarafından yayınlanan  bir raporda yayınlandı.

Bu, İsrail araştırmasının bulgularının özetidir. 

Kuzeyde bir İsrail-Lübnan savaşı, muhtemelen ülkenin her yerine ulaşacak olan “devasa ve yıkıcı Hizbullah roketleri bombardımanı” ile başlayacak. 

İsrail'i vuracak Hizbullah roketlerinin sayısının günde 2.500 ile 3.000 arasında olduğu tahmin ediliyor. 

Hizbullah roketleri, hassas uzun menzilli füzeler ile daha az isabetli roketlerin bir karışımını içerecek. 

Hizbullah'ın saldırılarını aynı anda tek bir alana, örneğin büyük bir İsrail askeri üssüne veya ülkenin merkezindeki belirli bir şehre yoğunlaştırması muhtemeldir. 

Roketler günlük olarak devam edecek ve muhtemelen altı haftaya kadar sürecek. 

Bölgesel Direniş 

Raporda ayrıca bölgedeki "tüm İran vekillerinin" savaşta Hizbullah'a katılacağı öne sürüldü. Buna Suriye, Irak ve Yemen'deki Direniş gruplarının yanı sıra Filistinli Hamas grupları ve Gazze'deki İslami Cihad da dahildir. 

Calcalist, "İsrail'de, hem ön cephelerde hem de iç cephede binlerce kişinin hayatını kaybetmesi ve kamuoyunda paniğe yol açması da dahil olmak üzere muazzam bir yıkıma yol açmanın ötesinde, çok cepheli saldırının temel amacı, IDF'nin hava savunma sistemlerini çökertmek olacaktır" dedi ve şunu ekledi: 

"Hassas güdümlü mühimmatlar ve başıboş mühimmatlar, dronlar ve uzak füzeler gibi düşük imzalı silahlar, Demir Kubbe pillerini fiziksel olarak vurmaya ve yok etmeye çalışacak."

Raporda, Hizbullah ve diğer Direniş gruplarının ateş oranının "İsrail teknolojisine daha önce hiç olmadığı kadar meydan okuyacağı", çünkü "Demir Kubbe önleyicileri ve David's Sling füzelerinin stoklarının savaştan sonraki birkaç gün içinde tükeneceği ve İsrail'in saldırılara maruz kalacağı" iddia edildi. etkili aktif savunma olmaksızın binlerce roket ve füze.

“Hayfa ve Aşdod limanları felç olacak, bu da uluslararası ticareti etkileyecek. Düzinelerce İran yapımı intihar uçağı, İsrail'in derinliklerindeki yüksek kaliteli hedeflere doğru çok alçak irtifalarda uçacak ve silah fabrikalarına, IDF acil durum depolarına ve hastanelere yönlendirilecek ve bu, sağlık ekiplerinin kaldırabileceğinden çok daha fazla kayıpla dolu olacak. 7 Ekim’den sonra bile.”

'Kaos'

Hizbullah'ın İsrail askeri üslerinin kontrolünü ele geçirmenin yanı sıra İsrail içindeki kasaba ve köyleri ele geçirmek için yüzlerce Radwan komandosu göndermesi durumunda, kasvetli senaryo muhtemelen daha da kötüleşerek tam bir 'kaosa' yol açacak.

İsrail ordusunun ve sivil altyapısının neredeyse çökme noktasına geldiğini öne süren bu değerlendirmeye rağmen, İsrailli politikacılar Lübnan'a yönelik savaş hakkında iyimser bir dille konuşmaya devam ediyor.

30 Ocak'ta İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, gerilimin tırmanması durumunda "Hayfa'da durum iyi olmayacak, ancak Beyrut'ta durum yıkıcı olacak" dedi.

Gallant, 3 Şubat'ta da tehditlerini yineleyerek, "Eğer Hizbullah, güneyde çatışmalara ara verildiğinde ona ateş açacağımızı sanıyorsa, bu büyük bir yanılgıdır" uyarısında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana Lübnan'daki Hizbullah hareketi, İsrail işgaline karşı savaşta doğrudan ama nispeten sınırlı bir şekilde yer aldı.

Hizbullah kaynaklarına göre hareket, savaşın ilk 120 gününde 169 askeri operasyon gerçekleştirdi ve 2.000'den fazla İsrail askerini öldürdü.

İsrail onlarca yıldır Lübnan'ın bazı kısımlarını işgal etti ve Hizbullah liderliğindeki sert Lübnan direnişinin ardından ülkeyi ancak 2000 yılında terk etti. 

2006'da Lübnan'ı yeniden işgal etmeye çalıştı ancak Lübnan'ın İsrail'e karşı büyük bir zafer olarak gördüğü bu girişiminde başarısız oldu. 

Ancak İsrail, Lübnan'ın bazı kısımlarını, yani Sheeba Çiftlikleri bölgesini işgal etmeye devam ediyor.

Hizbullah, uluslararası hukuka aykırı olarak İsrail tarafından işgal edilen Lübnan'ın her santimetrekaresini geri alma sözü verdi.

(Filistin Tarihi)

Güncellenme Tarihi : 25.2.2024 23:24

İLGİLİ HABERLER