Gündem
  • 8.7.2025 10:55

12 askerimizin şehit olduğu mağarada metan gazı nasıl oluştu?

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştu
28 Mayıs 2022'de şehit olan Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt'un naaşını arama faaliyetleri sırasında Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki bir mağarada metan gazından etkilenen 12 askerimiz şehit oldu. Tüm Türkiye gelen şehit haberleriyle gözyaşı dökerken söz konusu mağarada bu gazın nasıl ortaya çıktığı gündeme geldi. Uzmanlar, metan gazının nasıl ortaya çıktığı ve tehlikeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Batuhan ALTINBAŞ/SABAH

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştu

Uzmanlar, metan gazının nasıl ortaya çıktığı ve tehlikeleri konusunda açıklamalarda bulundu. Çevre Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptığı açıklamada, "Gaza maruz kalan kişiler hiçbir uyarı almaz ve oksijen seviyesinin çok düşük olduğunu hissedemez." derken emekli Albay ve Strateji Uzmanı İbrahim Keleş ise "Uzun süredir kullanılmayan havasız ortamlarda metan gazı birikmesi olasıdır." ifadesini kullandı.

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştu

Çevre Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, metan gazının boğucu bir gaz olduğunu belirterek "Metan, CH4, renksiz, kokusuz, tatsız ve havadan daha hafif boğucu bir gazdır. Zehirlemez, boğulmaya neden olur. Kapalı ortamda, mağara gibi, metan çok yüksek konsantrasyonda birikmişse oksijen düşer, metan oksijenin yerini alır.

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştu

Kapalı bir ortamda, mağara gibi, metan birikirse solunan havadaki oksijen seviyesi düşer. Bu durum, anoksi veya hipoksi (yani beyne oksijen gitmemesi veya yetersiz kalması) nedeniyle oluşan asfiksi yoluyla insanı öldürebilir. Kişi nefes alıyor gibi görünse de hücrelerine yeterli oksijen gitmediği için bilinç kaybı, bayılma ve solunum durması meydana gelir, ardından kalp durması olur ve ölüm meydana gelebilir.

"HAVADAKİ OKSİJENİN YERİNİ ALIR, FARK EDİLEMEZ"

Metan gibi boğucu gazların iç ortamdaki havadaki oksijenin teminini engellediğini söyleyen Öztürk, "Oksijen eksikliği olan bir atmosferi solumak, yalnızca bir veya iki nefesten sonra bilinç kaybı dahil olmak üzere ciddi ve ani etkilere sahip olabilir. Maruz kalan kişiler hiçbir uyarı almaz ve oksijen seviyesinin çok düşük olduğunu hissedemez. Metan gazı %5'in altındaki ve %15'in üzerindeki konsantrasyonlarda patlayıcı değildir. Kapalı mekânda metan gazı konsantrasyonu %15'in üzerindeyse ortamdan yeterli oksijen yoktur ve metan konsantrasyonu %15'in üzerindeyse boğulmaya yol açabilir." diye konuştu.

BOĞULMANIN BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI

Prof. Dr. Öztürk, "Kapalı ortamda nefes almak için daha az oksijen varsa hızlı nefes alma, hızlı kalp atışı, sakarlık, kafa karışıklığı ve yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Daha az oksijen mevcut oldukça mide bulantısı ve kusma, çöküş, konvülsiyonlar, koma ve ölüm meydana gelebilir. Semptomlar fiziksel eforla daha hızlı ortaya çıkar. Oksijen eksikliği ayrıca beyin ve kalp dahil olmak üzere organlarda kalıcı hasara neden olabilir." ifadelerini kullandı.

"UZUN SÜREDİR KULLANILMAYAN HAVASIZ ORTAMLARDA METAN GAZI BİRİKMESİ OLASIDIR"

Emekli Albay ve Strateji Uzmanı İbrahim Keleş ise "2022'de Pençe-Kilit Operasyonları sırasında şehit olan üsteğmenimizin naaşı bulunamıyor ve aramalar o günden beri devam ediyor. En son bu 852 rakımlık tepede bulunan mağaraya askerlerimiz arama-tarama için giriyorlar.

 

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştu

Bu mağara hastane olarak kullanıldığı için birçok ilaç ve yiyecek-içecek stoku mevcut. Bu mağara uzun süre kullanılmadığı için de teröristler mağaradaki havalandırmayı kapatmış olabilirler. Bu tepe bizim sınırlarımıza da yakın ve biliyorsunuz, sınırımıza yakın bütün teröristleri temizledik. Birçoğu da Gara'ya kaçarak güneye indi.

12 askerimiz şehit olmuştu! Mağarada metan gazı nasıl oluştu? Uzman isimler SABAH’a konuştuBu mağaranın da içinde yaşamadıkları için bıraktıkları yiyecek ve içeceklerden bu boğucu gaz ortaya çıkmış olabilir. Mağaranın da şayet havalandırmalarını kapattılarsa metan gazı birikebilir. Bu mağara, teröristler tarafından hastane olarak kullanıldığına göre muhtemelen ilaç vesaire de vardır. Uzun süredir kullanılmayan havasız ortamlarda metan gazı birikmesi olasıdır. Mağara da derin olduğu için oradaki birikme sonrası maalesef böyle bir acı hadise meydana geldi." şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 8.7.2025 10:37

İLGİLİ HABERLER