Sağlık
  • 26.4.2022 15:00

12 ülkeye yayılan gizemli hastalık niçin çocuklar arasında yayılıyor?

5 Nisan'da İngiltere'de ortaya çıkan ve çocuklar arasında hızla yayılan gizemli hepatit hastalığının yeni bir küresel salgın olduğu iddiası dünyada endişe yaratırken, uzmanlardan gizemli hastalığın sebebi ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. İngiltere sağlık kuruluşundan görevliler, hastalığın özellikle küçük çocuklarda görülme nedenini yetişme çağındayken Kovid-19 karantinasında olmalarına yoruyor.

İngiltere'de 5 Nisan'da görülmeye başlayan ve daha sonra Avrupa, Orta Doğu ve Amerika'da 11 ülkeye yayılan gizemli hepatit virüsü, oluşum nedeninin saptanamamasından ötürü Kovid-19'dan sonra yeni bir küresel salgın iddialarına konu oluyor.

Ülkede krizin büyümesi üzerine sağlık uzmanları 2 İngiliz çocuğun daha karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu ve düzinelercesinin de hasta olduğunu dile getirdi.Bunun nedeni ise uzmanlara göre Kovid-19 karantinası. Yetkililere göre çocukların büyüme çağında yaygın enfeksiyonlara maruz kalmadığı için şu an olası enefksiyonlara karşı daha korunmasızlar.

Uzmanlar ayrıca çocukların virüse daha duyarlı olmasının yanı sıra, zararlı patojenin bu süreçte rahatça dolaşım sağladığ için mutasyona uğradığını da düşünüyor.Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı Enfeksiyonlar Direktörü Dr. Meera Chand, küçük çocukların virüsü yetişme sırasında maruz kalmadıkları için kaptığını söyledi.Vakaların çoğunda başta ishal ve mide bulantısı görülüyor. Sonra da 5 yaşıdnan küçüklede yaygın olarak sarılık görülüyor.

Diğer semptomlar arasında ise koyu renkli idrar, gri renkli dışkı, kaşıntılı cilt, kas ağrısı, uyuşujluk, istahsızlık ve mider ağrıları var.21 Nisan itibarıyla DSÖ'ye İngiltere'den 114, İspanya'dan 13, İsrail'den 12, ABD'den 9, Danimarka'dan 6, İrlanda'dan 2, Hollanda ve İtalya'dan 4'er, Norveç ile Fransa'dan 2'şer ve Belçika'dan 1 hepatit vakası rapor edildi.

Güncellenme Tarihi : 26.4.2022 15:05

İLGİLİ HABERLER