Gündem
  • 3.7.2009 15:36

"16 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

MUAMMER TAN/ANKARA

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Karargahı'ndan düzenlediği haftalık basın bilgilendirme toplantısında, terörle mücadele, arama kurtarma faaliyetleri ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular hakkında bilgi verdi. Tuğgeneral Gürak, TSK'nın, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

TSK'nın bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında; 12 Haziran 2009 tarihinden bu güne kadar 97 iç güvenlik olayı meydana geldiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, "Bu olaylarda, toplam 52 adet el yapımı patlayıcı düzeneği, güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatlar önlenmiştir" dedi.

Dönem içinde 7'si teslim olmak üzere 16 teröristin etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, dönem için terör örgütüne yönelik yapılan diğer operasyonlarda ele geçirilen silah ve mühimmatları şöyle sıraladı:

"1 adet Kanas keskin nişancı tüfeği, 12 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 adet G-1 piyade tüfeği, 1 adet RPG-7 roket atar, 3 adet tabanca, bin 397 adet çeşitli çapta fişek, 6 adet RPG-7 roketi, 1 adet lav, 4 adet el bombası, 2 kilogram TNT, 164 kilogram patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat."

Tuğgeneral Gürak, bu dönemde de ele geçirilen patlayıcı madde miktarının dikkat çektiğini belirtti. Tuğgeneral Gürak, dönem içinde, toplam 34 arama kurtarma faaliyetinin icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 133 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 5 kişinin ise ölü olarak bulunduğunu bildirdi.

KERKÜK'TEKİ BOMBALI SALDIRI

Tuğgeneral Gürak, Kerkük'ün Tazehurmatu kasabasında 20 Haziran'da yaşanan bombalı saldırının ardından, Kızılay tarafından temin edilen insani yardım malzemelerini Kerkük'e göndermek ve yaralı personelin tedavilerinin Türkiye'de yapılması amacıyla, Dışişleri Bakanlığı tarafından uçak talebinde bulunulduğunu söyledi. Bu talebi karşılamak maksadıyla, Etimesgut Meydanı'ndan beraberinde 5 askeri, 10 sivil sağlık personeli ve 12 ton insani yardım malzemesi taşıyan askeri uçağın 22 Haziran'da Kerkük'e gittiğini
belirten Tuğgeneral Gürak, uçağın aynı gün 11 yaralı ve 11 refakatçiyi alarak, saat 15.31'de Etimesgut Meydanına geri döndüğünü ve yaralıların hastanede tedavi altına alındığını kaydetti.

KORE'DEN BAŞBUĞ'A TEŞEKKÜR MEKTUBU

Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğu ile mücadele etmek maksadıyla uluslararası harekat kapsamında, Birleşik Deniz Kuvvetleri (CMFS) bünyesinde kurulan Birleşik Görev Kuvvetinde (CTF-151) ve Daimi NATO Deniz Grubu-2 (SNMG-2) de görev yapmaya devam ettiğini belirtti. Tuğgeneral Gürak, bu görev esnasında, 'Aurora 9' adlı Kore gemisinin, Türk Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından, korsanlardan kurtarılması üzerine, Kore Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bir teşekkür mektubu gönderdiğini söyledi.

TOPLANTILARA AĞUSTOS'A KADAR ARA

Tuğgeneral Gürak, toplantının son bölümünde, TSK tarafından, dost ve müttefik yabancı ülkelere sağlanan eğitim desteği hakkında bilgi verdi.

TSK'nın Askeri Eğitim İş Birliği alanında NATO üyesi ülkelerle olduğu kadar, dost ülkelerle de iş birliğini içerisinde olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, "Bu kapsamda halihazırda, 43 ülke ile Askeri Eğitim İş Birliği Anlaşması imzalanmış bulunmaktadır" dedi.

Bugüne kadar TSK'nın çeşitli kurumlarında, 50 ülkeden toplam 21 bin 500 misafir ülke personeline, Harp Akademileri, Harp Okulları, Askeri Lise ve Sınıf Okullarından kısa, orta ve uzun süreli eğitimler verildiğini kaydeden Tuğgeneral Gürak, "TSK, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, dost ve müttefik ülkelere, 'Yurtta Barış Dünyada Barış' ilkesi çerçevesinde, her türlü eğitim desteği vermeye devam edecektir" diye konuştu.

Toplantıda gazetecilerden soru kabul etmeyen Tuğgeneral Gürak, basın bilgilendirme toplantılarına da Ağustos başına kadar ara verildiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER