
200 PKK VE HİZBULLAH ÜYESİ SERBEST KALDI!..
Yeni Türk Ceza Yasası’nda cezaların indirilmesinden yararlanmak için infazın durdurulması istemiyle başvuran 200’den fazla PKK-KONGRA/GEL ve Hizbullah üyesi serbest kaldı.
Kapatılan Diyarbakır DGM tarafından haklarında dava açılan terör örgütleri Hizbullah ve PKK mensubu hükümlülerden Diyarbakır 4, 5, 6 ve 7’inci Ağır Ceza Mahkemeleri’ne dilekçeyle başvuranlardan 200’den fazlası tahliye edildi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemelerinin sorumluluk alanında olan Bingöl, Siirt, Mardin, Şırnak, Adıyaman, Batman ve Şanlıurfa cezaevlerinde yatan ve infazın durdurulmasından yararlanan hükümlüler serbest bırakıldı.
Dilekçeleri kabul eden Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Aktaş, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Yasası’nda örgüt üyeliği tanımının değiştiğini, buna göre 4.5 yıl tutuklu kalan sanığın serbest kaldığını söyledi. Savcı Aktaş, ‘Örgüt üyeliğinin ilgili sevk maddesi olan 168/2, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis öngörüyordu. Alt sınırdan cezandırılan sanıklara 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın 5’inci maddesi uyarınca yarı oranında ceza artırımı uygulanıyordu. Ardından 6/1 oranında takdiri indirim yapılarak sanık, neticede 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılıyordu. Yeni Türk Ceza Yasası’na göre örgüt üyeliğini içeren 314/2’inci madde ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis öngörüyor. Ayrıca takdiri indirim ise 5/1 oranında yapılıyor. Sanıkların çoğu daha önce alt sınırdan cezalandırıldığı için tutuklu kaldıkları süre cezalarını karşılıyor’ dedi.
Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:09