Yüksek Planlama Kurulu (YPK), gelecek yıla dönük ortalama dolar kurunu 1 milyon 920 bin lira olarak belirledi. Kamu kuruluşları, 2004 yılında, yabancı para cinsinden yapacakları harcamalar için bu kuru gösterge niteliğinde kullanacaklar.
Ayrıca, 2004 yıl sonu itibarıyla tüketici fiyatlarındaki artışın (TÜFE) yüzde 12, gayrisafi milli hasıla (GSMH) deflatörünün (ortalama enflasyon) yüzde 12,5, büyümenin ise yüzde 5 olması bekleniyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2004 Yılı Programı ve Mali Yıl Bütçesi’ makro çerçeve kararında, makro politikalar ve büyüklükler kapsamında sürdürülebilir bir büyüme ortamının oluşturulması amacına yönelik, sağlam bir mali yapının oluşturulması ve enflasyonun mevcut seviyesinden daha da aşağılara çekilmesi hedefleri çerçevesinde, 2004 yılında da öngürülen faiz dışı fazla hedefine ulaşarak mali disiplini sağlamak, öncelikler arasında gösterildi.
Yine eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik başta olmak üzere insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik yatırımlara ağırlık verilmesi, Türkiye’nin AB’ye üyeliği yönünde ortaya koyduğu politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi yönünde sürdürübilen çalışmaları hızlandırarak zamanında sonuçlandırıp, başlatılmış bulunan yapısal reformları kararlılıkla gerçekleştirmek de bu öncelikler arasında sayıldı.
Kararda, bütçe politikaları ve Büyüklükler tarif edilirken, bütün kamu kurum ve kurulaşlarının bütçe hazırlama süresince yapılacak çalışmalarda kendi kurumsal öncelik ve dengelerinin yanı sıra ülke ekonomisinin öncelik ve imkanlarını da göz önünde bulunduracaklarına vurgu yapıldı.
Karara göre, konsolide bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 2003 yılı toplam başlangıç ödeneklerini, gösterge niteliğinde verilen GSMH deflatörü ile çarpılması suretiyle bulunacak olan toplam ödenek tavanı içinde kalmak ve analitik bütçe sınıflandırması ilke ve esaslarına uymak suretiyle 2004 yılı bütçe tekliflerini hazırlayacaklar.
Gelecek yıl kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak. Yatırım programına, çok zorunlu haller dışında yeni dış kredili proje alınmayacak. Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden, 2004 yılı yatırım programında yer alan projelere yıl içinde kullandırılabilecek ek ödenek tutarı ise proje bazında 5 trilyon lirayı geçemeyecek.
zaman
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:17