Gündem
  • 27.2.2013 13:38

28 Şubat Soruşturmasıyla ilgili herşey bu haberde...

ANKARA -  Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde yaşanan ve ''postmodern darbe'' olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin soruşturma, Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Yunus Akyol'un 2011 yılının Nisan ayında yaptığı suç duyurusunun ardından başlatıldı.
      Akyol, başsavcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, 1995 genel seçimlerinde birinci parti olan Refah Partisi ile ikinci olan Doğru Yol Partisi'nin koalisyon yaparak kurdukları 54 Hükümet'in ''28 Şubat 1997'de yapılan darbeyle görevden uzaklaştırıldığı'' ifade edildi. Bunun ''Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde düzenlenen 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme' suçunu oluşturduğu'' kaydedilen dilekçede, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da arasında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi.
      İlerleyen süreçte, Türkiye'deki değişik Cumhuriyet Başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları dilekçeleri de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki soruşturmayla birleştirildi.
     
     -73 tutuklu-
    
     Halen Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in sürdürdüğü soruşturma kapsamında ilk gözaltılar, 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi. Daha sonra 19 Nisan, 25 Nisan, 8 Mayıs, 28 Mayıs ve 22 Haziran 2012 ile 3 Ocak, 13-14-15 Şubat ve 21 Şubat 2013'te operasyonlar ve ifadeye çağırmalar devam etti. Bu süreç sonunda 73 kişi tutuklandı.
      Tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.
     
     -4 zanlıya henüz ulaşılamadı-
    
     Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan emekli Tümgeneral Sedat Arıtürk, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Arıtürk'ün, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına soruşturma savcılarınca itirazda bulunuldu. İtiraz üzerine hakkında tutuklama kararı çıkarılan Arıtürk'e şu ana kadar ulaşılamadı.
      Arıtürk'ün yanı sıra emekli Korgeneral Erdoğan Öznal ve emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ile emekli Albay Eser Şahan da soruşturmanın ulaşılamayan diğer şüphelileri oldu.
      Görevde bulundukları sırada tutuklanan Tuğgeneral Lokman Ekinci, Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut ve Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Ağustos 2012'deki Yüksek Askeri Şura'da emekli edildi. 4 zanlı, emekliliklerinin ardından tutuklu bulundukları Mamak Askeri Cezaevi'nden Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.
     
     -Çiller, ''mağdur-tanık'' sıfatıyla ifade verdi-
    
     Soruşturma süresince birçok kişinin de ''mağdur'' ya da ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.
      Bu kapsamda ifadeleri alınanlar arasında en çarpıcı isim 28 Şubat sürecinin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller oldu.
      Çiller, ifadesi sonrası, 28 Şubat sürecinde hükümetin, özellikle de partisinin hedef alındığını belirterek, ''Birinci amaç olarak Doğru Yol Partisi'ni çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için bu partinin genel başkanını o dönemde ölçülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve her türlü imkanın kullanılması gerektiğini, birinci amaç olarak belirlemiştir'' açıklamasında bulundu.
      ''Mağdur'' veya ''tanık'' olarak ifadesine başvurulan diğer kişiler arasında, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri, YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ve çeşitli gerekçelerle kamu kurum ve kuruluşlarından uzaklaştırılan çok sayıda kişi yer aldı.
      Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da 28 Şubat'ın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu ve ''mağdur-tanık'' sıfatıyla ifade verdi.
      Aynı sıfatlarla ifadesi alınan dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan, ''Refah Gerçeği'' adlı kitabını soruşturma dosyasına delil olarak sundu.
      Deniz Kuvvetleri'nde askerliğini yaparken ''Batı Çalışma Grubu''na ait bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle Bülent Orakoğlu ile birlikte yargılanan ve beraat eden Kadir Sarmusak da savcılığın beyanına başvurduğu kişiler arasındaydı.
     
     -Karadayı ifadeye çağrıldı-
    
     Savcılık, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yı 3 Ocak 2013'te ifadeye çağırdı. Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılık, Karadayı'nın serbest bırakılmasına itiraz etmedi.
      Savcılık, 21 Şubat'ta ''Balyoz'' davası sanıkları emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve emekli Korgeneral Doğan Temel'i ifadeye çağırmış, Sarıışık savcılık sorgusunun ardından tutuklanırken, Temel adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
      Soruşturmada kapsamında bugün ise Sincan'da tankların yürütülmesiyle adı anılan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, eski Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ile emekli Tümgeneral Yücel Özsır ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya ifadeye çağrıldı.
     
     -İddianamede sona yaklaşıldı-
    
     Savcıların, iddianame yazımında sona geldiği belirtildi. Savcıların, bugünkü zanlıların ifadelerini aldıktan sonra kısa sürede iddianameyi tamamlamayı amaçladıkları kaydedildi.
      İddianamenin şu ana kadar yaklaşık 700 sayfa olduğu ve içinde polis fezlekesi bulunmadığı da bildirildi.
     
     -Tutuklu zanlılar-
    
     Soruşturma kapsamında tutuklananlar şöyle:

     ''Emekli Tuğgeneral İdris Koralp, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçaslan, emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ, emekli Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu, emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli Albay İsrafil Aydın, emekli Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albay Yüksel Sönmez, emekli Albay Yahya Cem Özarslan, emekli Albay Ruşen Bozkurt, emekli Albay Oğuz Kalelioğlu, emekli Albay Cengiz Çetinkaya, emekli Albay Alican Türk, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Albay Osman Bülbül, emekli Hava Albay Seyfullah Sönmez, emekli Hava Albay Veli Seyit, Albay Mustafa Hakan Bural, Albay Ahmet Dağcı, Albay Bahaddin Çelik, Albay Mustafa İhsan Tavazar, emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Albay Osman Atilla Kurtay, emekli Tuğgeneral Lokman Ekinci, emekli Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Astsubay Adem Demir, Albay Mustafa Köseoğlu, Albay Yahya Kemal Yakışan, emekli Albay Ziya Batur, emekli Korgeneral Tevfik Özkılınç, emekli Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, emekli Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Tuğgeneral Metin Keşap, emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Tümgeneral Çetin Saner, emekli Orgeneral İlhan Kılıç, emekli Orgeneral Hikmet Köksal, emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Vural Avar,emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Albay Mustafa Kemal Savcı, emekli Binbaşı Ahmet Aka, emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı, emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Orgeneral Teoman Koman, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, Korgeneral Engin Alan, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Tümgeneral Kenan Deniz, emekli Orgeneral Orhan Yöney, emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, emekli Korgeneral Köksal Karabay, emekli Koramiral Altaç Atılan, emekli Tümgeneral Ayhan Cansevgisi, emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci, emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen, emekli Albay Cengiz Koşal, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Tümgeneral Şevket Turan, emekli Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer ve emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık.''

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:40

İLGİLİ HABERLER