Gündem
  • 10.5.2012 01:46

28 Şubat'ta sıra sivillere geldi!..

Genelkurmay'da kurulan Batı Çalışma Grubunun içerisinde askerler kadar sivillerin de görev yaptığı belirlendi.Aralarında gazeteciler, işadamları, rektörler, sivil toplum örgütleri yöneticileri, bürokratlar ve siyasetçilerin de bulunduğu bu siviller önümüzdeki günlerde tek tek sorgulanacak. 
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen 28 Şubat soruşturmasında ilginç bilgilere ulaşıldı.

Soruşturma şu aşamada sadece Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) kuruluş ve faaliyetleri ile sınırlı. Bu çerçevede de BÇG’nin 19 Şubat 1997’de faaliyete geçtiği yönünde bir belgeye ulaşıldı. Bu, 28 Şubat Kararları’nın alındığı günden de Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin değiştirildiği 1997 Kasım’ından da önceki bir dönemi gösteriyor. Necmettin Erbakan’ın da imzaladığı MGK’nın 28 Şubat 1997’de aldığı kararlar, irtica ile eylem planı çerçevesinde görülmüş ve devletin ilgili birimlerine, “Gereği yapılması için” yollanmıştı. Bu kararların alınmasından 8 ay sonra yapılan MGK toplantısında ise “Gizli Anayasa” olarak nitelenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde değişiklik yapılmış,  ‘İrtica’ ilk kez tehdit sıralamasında birinci sıraya çıkmıştı.

Kurucusu kim?

19 Şubat tarihini dikkate alan savcılık, BÇG’nin dayanağını oluşturan bir karar olmadığı için kuruluşunu da faaliyetlerini de hukuk dışı görerek soruşturmayı bu sınırlar çerçevesinde yürütüyor. Savcılık, BÇG’nin kimin talimatıyla kurulduğu konusunda da titiz bir araştırma yapıyor. Bu noktada, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı adı üzerinde spekülasyonlar yapılırken, savcılık tüm kuşkuları giderecek sonuca ulaşmayı hedefliyor. Savcılık, BÇG’nin, hayatta olmayan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya tarafından kurulduğu şüphesini de güçlü bir şekilde koruyor.

BÇG’ye çalışan sivil var mı?

Soruşturmayla bir şekilde ilgili herkesin, “Çok titiz, İstanbul’da yürüyen önceki benzer davalardan çok daha farklı bir soruşturma yürütüyorlar” dedikleri savcıların, sivillerle ilgili bir kararı da henüz netleşmedi. Ancak o dönemde BÇG ile görüşen tüm sivillerin listesine ulaştıkları izlenimi veren savcılar, “Kim, hangi amaçla görüştü, neyi görüştü; kim BÇG için çalıştı, kim çalışmadı” ayrımını önde tutuyorlar. Yine bu çerçevede, dönemin tüm gazeteleri de detaylı bir okumaya tabi tutuluyor.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:06

İLGİLİ HABERLER