Gündem
  • 10.2.2023 14:56

3-4 metre kayan levha uydudan böyle görüntülendi

6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık'ta 7.7 şiddetindeki depremden 9 saat sonra 7.6'lık Elbistan depremi yaşanmış, 10 ilde yıkım meydana gelmişti. Tüm dünyanın 'asrın felaketi' olarak nitelediği depremin uydu görüntüleri gelmeye devam ediyor. Depremin öncesi sonrası fotoğraflarında levhadaki kayma görülüyor...

Türkiye'de yaşanan depremlerin "Anadolu levhasını 3 metre kaydırdığı" teziyle dikkati çeken, İtalya'nın depremler konusunda otorite kurumunun başındaki isim Prof. Doglioni, "Anadolu levhası, hem yer kabuğuna göre hem de Avrasya levhası ve Arap levhasına göre güneybatı yönünde ilerliyor. Aslında her gün ilerliyor. Birkaç mikron ilerliyor ama yıl sonunda bu birkaç santimetreyi bulabiliyor." ifadelerini kullanmıştı. İtalyan profesörün bu sözleri dikkatleri çekerken ABD'li MAXAR'ın paylaştığı öncesi sonrası fotoğrafları depremin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Alman uzman Andreas Schäfer, hazırladığı bir görsel ile fay kırılmasının meydana getirdiği felaketi gözler önüne serdi.

LEVHANIN KAYMASI GÖZLE GÖRÜLDÜ

Levhaların yaklaşık 3-4 metre oynadığını belirten uzman, bu farkın gözle görülebildiğine dikkat çekti.Gaziantep Nurdağı'ndan öncesi ve sonrası fotoğrafları paylaşan Schäfer, hasarınn farklı açılardan karşılaştırmalarını gösterdi.Paylaşılan fotoğraflar için "Dünya'nın yüzeyinde fay hattının yarattığı çatlak" ifadesi kullanıldı.

Fay hattı olarak işaretlenen çizginin üzerindeki binalar ve yollarda hasar görüldüğüne dikkat çekildi.Doglioni, depremlerin yaşandığı noktaya işaret ederek, "Dolayısıyla bu noktada onlarca yıldır süren bir enerji birikimi söz konusu. Bu nokta, daha fazla bu enerjiyi tutabilecek durumda olmadığı için ve Anadolu levhası güneybatı yönünde ilerlerken bu taraf bloke olunca buradaki enerji bir noktada açığa çıkıyor." diye konuştu.

Anadolu levhasının bu depremlerle 3 metre kaydığı değerlendirmesi hatırlatılan Doglioni, bunun ilk tahminleri olduğunu ve artabileceğini vurguladı.

Doglioni, şöyle devam etti:

"Uydu verilerini elde ettiğimizde daha net göstergelere sahip olacağız. Dolayısıyla şu anda sismik verileri tersine çevirebilir ve bunlar üzerinden hareketi hesaplayabiliriz. Bizim hesaplarımız ve Amerikan Jeolojik Servisi'nin hesapladığı ilk tahminlere göre, bu segment boyunca kaymanın 3 metre uzunluğunda olduğuydu ancak daha sonra bu kırılma yayıldı, böylece sistemin de hareketi devam etti. Bu kırılma ile ikincisi arasında metre sayısı da kesinlikle artacaktır."

130 KAT DAHA BÜYÜK

İtalya'da 2016'da yaşanan Amatrice depremini hatırlatan Doglioni, "O depremde kayma 2 metrenin üzerindeydi ama büyüklük 6,5 idi. Burada çok daha güçlü bir enerjiden söz ediyoruz. 2016'da İtalya'da meydana gelen depreme göre 130 kat daha büyük bir enerji var burada." yorumunu yaptı.

BÖLGEDE BENZER BÜYÜKLÜKTE BAŞKA BİR DEPREM OLUR MU?

Kahramanmaraş merkezli depremlerle bölgede büyük bir enerji salınımı olmasının ardından aynı yerde yine büyük bir depremin gerçekleşme ihtimaliyle ilgili soru üzerine Doglioni, şunları söyledi:"Buna yanıt vermemiz mümkün değil çünkü bizim için her deprem, bir deney niteliğindedir. Depremleri ölçmek ve derecelendirmekte kullandığımız mevcut zaman aralığı, olup biteni anlamamıza yardımcı olacak sismometrik bir ağa ve GPS verilerine sahip olduğumuz son 80 hatta belki yalnızca 40 yıldır yararlandığımız bir araç diyebilirim.

Güncellenme Tarihi : 10.2.2023 15:00

İLGİLİ HABERLER