Gündem
  • 29.1.2014 14:21

3 bin 500 Türkmen Türkiye'ye sığındı

KİLİS'in Elbeyli İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Bap bölgesinde Özgür Suriye Ordusu ile El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensupları arasında dün başlayan çatışmalardan kaçan 3 bin 500 Türkmen, sınırı aşarak Türkiye'ye geldi. Çatışmaların sürdüğü Suriye'den kaçışlar devam ederken, güvenlik güçleri sınır hattında önlemlerini artırdı.

Şiddetli çatışmaların ardından kısa süre önce Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez İlçesi'nde kontrolü ele geçiren IŞİD mensupları, ÖSO'nun denetimindeki Muhadda Köyü'nü kuşatma altına aldı. Dün sabah erken saatlerde kontrolü ele geçirmek isteyen IŞİD mensupları ile ÖSO birliklerinin çatışması, Elbeyli İlçesi ile sınır hattındaki köylerde tedirginliğe yol açtı.

TÜRKMENLER KAÇIYOR

Çatışmalar, sınır hattındaki köylerde yaşayan Suriyeli Türkmenler arasında da korkuya neden oldu. Çatışmalarda nedeniyle ölüm korkusu yaşayan Türkmenler, dünden itibaren yürüyerek sınır hattına gelerek Türkiye'ye sığınmaya başladı. Dünden itibaren sınıra gelen Türkmenler, sınırda güvenlik noktası oluşturan jandarmaların kontrolünün ve işlemlerinin ardından Türkiye'ye alınıyor. Sınır hattındaki Beşiriye Köyü'nde, Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe, Vedat Yılmaz, Elbeyli Kaymakamı Serap Çetin, AFAD yetkilileri de Türkmenlerin sınırdan geçişinde sıkıntı yaşanmaması için çalışıyor. Yetkililer dünden itibaren Suriye'den kaçarak Türkiye'ye gelen Türkmenler'in sayısının 3 bin 500'ü bulduğunu söyledi.

OKULLARA YERLEŞTİRİLDİLER

Yetkililer, halen gelmeye devam eden Türkmenler'i öncelikle Kilis'te bulunan konteyner kentlere yerleştirdi. Ancak, gelenlerin sayısının fazlalığı nedeniyle bazı Türkmenler Gaziantep ve Şanlıurfa'daki kamplara gönderilirken, çatışmaların durması halinde yeniden Suriye'ye dönmek istediklerini söyleyenler ise geçici olarak okul ve yurtlara yerleştirdi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Dün başlayan ve halen devam eden çatışmalar Türkiye tarafında da tedirginliğe yol açıyor. Sık sık patlamaların duyulduğu Suriye tarafındaki çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ileri sürülürken, yaralanan bazı ÖSO mensupları ise araçlarla getirildikleri Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan alınarak Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi.

SINIRA ASKERİ YIĞINAK

Halen süren ve zaman zaman şiddetin arttığı çatışmalar nedeniyle Suriye sınırındaki önlemler de en üst seviyeye çıkarıldı. Çatışmaların sürdüğü bölgeye sabah saatlerinde Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sevk edilen zırhlı araçlar ile askeri birlikler sınır hattına konuşlandırıldı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için sınır hattında devriye görevleri de artırıldı.

ELBEYLİ'DE ENDİŞE

Birkaç kilometre uzaklarında yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi Elbeyli İlçesi'nde yaşayanları da endişelendirdi. Güvenlik güçleri zırhlı araçlarla ve belediye hoparlörleriyle vatandaşları, sınırı aşabilecek mermilere hedef olunmaması için mecbur olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda anonslarla uyardı. Elbeyli ilçe sakinleri, çatışmalardan dolayı tedirgin olduklarını ifade ederek, "Suriye tarafındaki çatışmalar bizi korkutuyor. Çatışma ve patlama seslerini ilçeden duyuyoruz. Sık sık anonslar yapılarak dışarı çıkmamamız isteniyor. Biran önce çatışmaların sona ermesini istiyoruz" dedi.
Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:05

İLGİLİ HABERLER