Sağlık
  • 26.8.2020 10:52

3 ülkede koronavirüs aşısı umudunu yerle bir eden şok gelişme

Bağışıklık umutları boşa çıkıyor!
Tüm dünya nefesini tutmuş bir şekilde koronavirüs salgınına bir çare bulunmasını bekliyor. Tüm ülkelerden artan vaka ve ölüm sayıları gelmeye devam ederken bir yandan da Covid-19'u yenecek bir ilaç ve aşı bulmak için çalışmalar son hızla devam ediyor. Ancak Hong Kong'dan, Belçika ve İspanya'dan gelen bir haberler dünyada korkuya neden oldu. Dünyada ilk kez görülen bir koronavirüs vakası bağışıklık konusunda soru işaretine neden oldu.

VİRÜSE 4 AY İÇİNDE İKİNCİ KEZ YAKALANDI! 

Hong Kong'da genç bir erkeğin dört ayı aşkın süre arayla yeniden koronavirüse yakalanması, virüse karşı bağışıklığın kısa sürebileceğine işaret ederken, Covid-19 aşısına bağlanan umutlar hakkında da soru işaretleri oluşturdu.Bu, dünyada laboratuvar testleriyle doğrulanan ilk koronavirüs tekrarlama vakası.

Hong Kong Üniversitesi'nden bilim insanlarının virüs üzerinde yaptıkları genetik inceleme, genel olarak sağlıklı biri olan genç adamın ikinci defa virüsün çok hafif farklı bir versiyonuna yakalandığını ortaya koydu.

Araştırmacılar genç hastanın bağışıklık sisteminin yine de virüsü tanımasını ve ikinci kez hastalanmaktan korumasını umuyorlardı.

Hollanda ve Belçika'daki Covid-19 hastası iki kişinin, iyileştikten birkaç ay sonra yeniden koronavirüse yakalandıkları ortaya çıktı. Uzmanlar bu iki vakanın istisna olup olmadığını araştırıyor.

Hong Kong'da 33 yaşındaki bir erkeğin 4 ay sonra ikinci kez koronavirüse yakalandığının ortaya çıkmasının ardından, benzer bir durumun Hollanda ve Belçika'da da saptandığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Danışmanı virolog Marion Koopmans, Hollanda'da bağışıklık sistemi güçsüz olan yaşlı bir hastanın, birkaç ay içinde ikinci kez enfeksiyon kaptığını söyledi.

Belçika'nın Leuven kentindede 3 ay önce Covid-19 tedavisi gören bir kadın hastanın, tekrar koronavirüse yakalandığı belirlendi. Belçikalı virolog Marc Van Ranst'a göre, bu iyi bir haber değil.

Kamu yayıncısı VRT'ye konuşan Van Ranst'a göre, Hollanda ve Belçika'da ortaya çıkan tekrar enfeksiyonların istisna olup olmadığı hala belirsiz. Ancak bilim insanlarına göre, zatan şu anda iki vaka var ve bunun devamı da gelebilir,

Belçikalı kadın hastanın koronavirüse ilk yakalandığı sırada şikayetlerinin hafif olduğuna işaret eden Van Ranst, "Hafif seyreden vakalarda vücut, daha az antikor üretir. İlk seferdeki antikorlar, ikinci enfeksiyonu önlemek için yeterli olmaz" dedi.

Belçikalı uzman, tekrar eden enfeksiyon kurbanlarının, koronavirüse karşı daha duyarlı olabileceğini ve 6-7 ay sonra yeniden hastalanabileceklerini savundu.

Virolog Marion Koopmans da, Hollanda Televizyonu'a (NOS) yaptığı açıklamada, WHO tarafından, korona hastalarının yeniden enfeksiyona maruz kalmasının beklendiğini ancak şimdiye kadar buna ilişkin bir kanıt bulunamadığını söyledi.

Koopmans, enfeksiyon sonrası hastaların ürettiği antikor miktarında büyük farklılıklar saptandığını vurgulayarak, daha şiddetli şikayetlere sahip hastaların antikor sayısının yüksek olduğuna işaret etti. Hollandalı uzman, "Antikor oluşturmuş olmanız, virüse karşı bağışık olduğunuz anlamına gelmez" diye konuştu.

WHO Danışmanı Koopmans, tekrar eden koronavirüs vakalarının dikkatlice araştırılarak, daha çok sayıdaki insanda daha sık ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenmesini istedi.

Koronavirüs enfeksiyonlarının hepsinin farklı bir genetik koda sahip olduğunu vurgulayan Koopmans, daha büyük bir hasta grubunun uzun süre izlenerek, virüsün hangi genetik koda sahip olduğunun belirlenmesini önerdi.

BAĞIŞIKLIK YOKMUŞ GİBİ DAVRANMALIYIZ 

Dr Kelvin Kai-Wang To ve çalışma arkadaşları, Covid-19 geçirmiş kişilerin bağışıklık kazanmış olduğunu varsaymamak gerektiğine işaret ediyorlar. Aşılama başladığında bu kişilerin de aşılanmasını, aynı şekilde maske takma ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmesini öneriyorlar.

BBC TÜRKÇE

Güncellenme Tarihi : 26.8.2020 11:35

İLGİLİ HABERLER