Gündem
  • 30.12.2012 12:30

30 milyon Türk İran’da baskı altında

METİN ALTINIŞIK
STOCKHOLM- İsveç Azerbaycan Federasyonu, İsveç'te seri seminerler yapıyor. Seminerde, "İran'da yaşayan 30 milyon Azerbaycan Türkü’nün, İran merkezi hükümetinin baskıcı siyasetine maruz kalmaları ele alınıyor.
Seminerin açılışını İsveç Azerbaycan Federasyonu Başkanı Settar Seviğin yaptı. Yaptığı araştırmalarla tanınan Güney Azerbaycanlı Arif Keskin seminer vermesi için Stockholm'e davet edildi.
Arif Keskin, İHA’ya şunları söyledi: “Siz bilirsiniz ki Azerbaycan bölünmüş bir coğrafyadır. Kuzeyi Bakü merkezli Azerbaycan Devleti’dir. Ama en büyük Azerbaycan İran içersindedir. 30 milyona yakın Azeri Türkü burada yaşıyor. Bunlar yıllardan beri hürriyetlerine kavuşmak istiyorlar. Tamamen İran tarafından asimile olmaktadırlar. Türk okulları kapalıdır. Biz bu seminerde, ‘Güney Azerbaycanlılar niye bu kadar yıl geçmesine rağmen başarılı olamadılar?’ onu tartışacağız. Gelecekte başarılı olup olmayacaklarını konuşacağız. Her Azeri Türkü ileride hürriyetine kavuşacak. Bunu umuyoruz” dedi.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:52

İLGİLİ HABERLER