Gündem
  • 19.4.2008 01:17

301'DE İKTİDARLA MUHALEFETİN ANLAŞMA SÜRPRİZİ!..

301. Madde'de değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Hükümet ve muhalefet anlaştıTCK'nın 301. maddesinde değişikliği öngören yasa tasarısı görüşmelerinde hükümet ve muhalefet anlaştı. Sabah saatlerinde 301. madde değişikliği görüşmeleri  TBMM Adalet Komisyonu'nda büyük tartışmalar eşliğinde başladı. Tartışmaların gölgesinden kurtulan görüşmelerde muhalefet bir sürpriz yaparak 301. maddeye 'şartlı' destek vereceklerini açıkladılar. CHP ve MHP'nin destek şartı ise, 301 hakkında dava açma yetkisinin, cumhurbaşkanından Adalet Bakanlığı'na verilmesi oldu.

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini 12.5 saat süren görüşmelerin ardından kabul etti.
     Teklifte, Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma izni yetkisi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile ''Soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır'' şeklinde değiştirildi.
     Teklifin, TCK'nın 305. maddesinde yer alan ve Adalet Bakanına ait kovuşturma açılmasına izin verme yetkisini Cumhurbaşkanına devreden 2. maddesi ise verilen önerge ile teklif metninden çıkarıldı.
     301. maddeye eklenen ''saygınlıklarını sarsar biçimde'' ifadesi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itiraz etmesi üzerine kabul edilmedi.
     Teklifle, 301. maddede yer alan ''Türklüğü'' ifadesi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyet'' ifadesi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi.
     Teklifle maddede yer alan 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi.
     Ayrıca, 301. maddede yer alan, ''Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır'' hükmü çıkarıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER