Gündem
  • 8.2.2007 05:57

301'DE UZLAŞMAYA VARILDI: İŞTE YENİ METİN!..

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından yeniden gündeme gelen TCK'nın 301.maddesindeki değişiklik için dokuz sivil toplum örgütü anlaşmaya vardı.

TOBB, İktisadi Kalkınma Vakfı, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TZOB, Memur Sen, Televizyon Yayıncıları Derneği ve MÜSİAD, Türk Ceza Kanunu'nun "Türklüğü aşağılamak" suçunu düzenleyen 301. maddesinin değiştirilmesi konusunda ortak bir metin üzerinde uzlaşma sağladı. Türk Tabipleri Birliği "301. maddenin tümüyle kaldırılmasını" istediği için TOBB'un İstanbul'daki merkezinde yapılan toplantıya katılmadı. DİSK ise uzlaşılan metne katılmadığı için ortak metne imza atmadı. Metinde, "Yanlış anlamalara ya da tereddütlere neden olan, teknik olarak uygulama sorunları yaratan 'Türklük' kavramından, Anayasa'nın 66. maddesinde tanımlandığı şekilde 'Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür' ifadesinin anlaşılması; 'Türklük' ibaresinin madde metninde korunarak, gerekçe metninde bu tanımlamanın açıkça belirtilmesi gerektiği imzacı kuruluşların ortak görüşüdür" deniliyor. Uzlaşılan ortak metinde, "Türklüğü aşağılama" suçunun ceza üst sınırı üç yıldan iki yıla düşürülüyor.

İşte yeni metin Madde 301

1. Türklüğü, Türkiye Cumhuriyetini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen tahkir ve tezyif eden altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

2. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:14

İLGİLİ HABERLER