Gündem
  • 17.2.2013 13:45

4. Yargı Paketi ile ilgili flaş açıklama

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İmralı'daki görüşmelere ilişkin, ''Çözüm sürecinin netice alacak şekilde ilerlemesi esas olandır. Hızlı ilerlemekten ziyade neticeyi temin edecek şekilde ilerlemesi doğru olandır'' dedi.
          İmralı'daki görüşmelerle ilgili kamuoyunda sürecin yavaşladığı ya da başladı ve yarın bitecekmiş gibi algılar olduğunu belirterek, sürecin ne zaman biteceğine ilişkin kesin bir tarih bulunmadığını ifade etti.
     Süreçle ilgili yeni görüşmelerin olabileceğini Bozdağ, ''Çözüm sürecinin netice alacak şekilde ilerlemesi esas olandır. Hızlı ilerlemekten ziyade neticeyi temin edecek şekilde ilerlemesi doğru olandır'' dedi.
     Bozdağ, sürecin doğru yürütülmemesi durumunda, süreci teslim alabilecek bazı gelişmeler olabileceği uyarısında bulunarak, sürecin sağlıklı yürümesi için terör örgütünün silahlarını bırakıp ülke dışına çıkmasını istediklerini söyledi.
     Yürütülen çözüm sürecine toplumun tüm kesimlerinden olumlu tepkiler aldıklarını vurgulayan Bozdağ, özellikle Orta Anadolu'nun ''karşı çıkacağı, tavır koyacağı'' önyargılarının bulunduğunu, bunların gerçekçi değerlendirmeler olmadığını kaydetti.
     ''İnsanlar bize 'terörü bitir' diyor. 'Nasıl bitirirseniz bitirin, kanı durdurun, gözyaşını dindirin' diyor. 'Bunun yöntemi şöyle olsun, böyle olsun' demiyor'' ifadelerini kullanan Bozdağ, PKK terör örgütünün taleplerine boyun eğmek gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çekti.
     Bozdağ, daha süreç ortada yokken olağanüstü hal süresini uzatmadıklarını, cezaevlerinde ana dilde görüşmeyi serbest bıraktıklarını, Kürtçe televizyon ve radyo yayınlarına izin verdiklerini, üniversitelerde Kürtçe eğitim araştırma merkezleri kurulduğunu, seçmeli dersler konulduğunu anımsatarak, terör örgütünün propaganda yöntemlerini tek tek ortadan kaldırdıklarını anlattı.
     Ana dilde savunma konusunda CHP'nin düzenlemeye karşı çıktığını belirten Bozdağ, ''Kılıçdaroğlu, başka söylüyor, kendi adamları burada başka şey yapıyor'' diye konuştu.
     Bekir Bozdağ, ''Biz korkularla endişelerle hareket ederek, birilerinin bize pompaladığı 'şöyle olacağız, böyle olacağız' şeklinde kara kehanetle hareket ederek değil, insanımızın ihtiyacı nedir, doğru olan nedir, faydalı olan nedir, bunu yaparak yola devam etmemiz lazım. Bugüne kadar böyle yaptık, böyle de adım attık. Bütün attığımız bu adımlar terörün istismar ettiği zemini yok etme açısından da olumlu sonuçlar verdi'' dedi.
    
     -''Darbe iddialarına ilişkin 4. Yargı Paketi'nde herhangi bir düzenleme yok''-
    
     Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen ve KCK üyelerine yarayacağı iddia edilen düzenlemeyi ilk olarak geçen yıl Haziran ayında ele aldıklarını, o dönemde bugünkü çözüm sürecinin olmadığına işaret etti.
     Söz konusu düzenlemede, ifade özgürlüğünün kapsamını genişletmeye çalıştıklarını vurgulayarak, ''Yani ağzını açıp bir cümle kuranı hemen terör örgütü üyesi olarak nitelendiren bir yaklaşımdan öte bu konuda daha somut suç unsurları ortaya koyarak, ifade özgürlüğünün kapsamına genişletmektir'' dedi.
     Bozdağ, şöyle devam etti:
     ''Bizim mahkemelerimizin verdiği kararlar çerçevesinde PKK da bir terör örgütü, KCK da bir terör örgütüdür. Terör örgütlerini kuranlar, yönetenler, üye olanlar, terör eylemlerine katılanlar bu düzenlemeden yararlanamayacaktır. Çünkü bu düzenleme bunlarla ilgili bir husus içermiyor. Burada yapılan şey; ifade hürriyeti ile alakalı alanı genişletmektir ve orada somut olmayan birtakım suç unsurlarını biraz daha somut hale getirmektir. Şiddet kriteri getirilerek, cebir ve şiddeti yasaya koymak suretiyle ifadesinde eğer şiddet ve cebiri övmüyorsa bunu teşvik edip özendirmiyorsa böyle bir düşüncesi yoksa kendi fikrini ifade ediyorsa buradan hareketle onu terörist diye nitelendirmenin doğru olmadığı çok açık.
     Bu pakette ifade hürriyetini genişletme dışında başkaca pek çok hüküm var ama bunların arasında terör örgütü kuran, yöneten, üye olan, eylemlerine katılanlar olmadığı gibi başka suçlarla ilgili de bunun içerisinde düzenleme yok. Örneğin tutuklu vekiller ile ilgili devam eden davalara baktığınız zaman bunların hiç birinin ifade özgürlüğü ile ilgili olmadığını basına yansıyan kısımlarından biliyoruz. Hükümete karşı darbe teşebbüsü iddiası ile yargılanıyorlar, darbe teşebbüsü iddialarına ilişkin 4. Yargı Paketi'nde herhangi bir düzenleme yok.''
    
     -''Darbeciler bir başka anayasa yapsın diye darbe duasına mı çıkacağız''-
    
     Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasayı hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını belirterek, Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğu gibi yeni anayasa yapamama gibi bir sorununun da bulunduğunu söyledi.
     Komisyonun ortaya koyduğu çalışmaların sorunu çözebilecek durumda olmadığını ifade eden Bozdağ, komisyonda uzlaşılan 31 madde içerisinde, kamuoyunda tartışılan hiçbir maddenin olmadığını kaydetti.
     Bozdağ, ''O zaman ne yapacağız, Türkiye'nin anayasa sorunu ortadan kalktı mı diyeceğiz- Uzlaşma Komisyonu da anayasa taslağı ortaya çıkaramadı, bundan sonra biz bu işi yapamayız başka bir darbe gelsin, darbeciler bir başka anayasa yapsın diye darbe duasına mı çıkacağız-'' ifadelerini kullandı.
     AK Parti Grubu olarak yeni anayasa taslağını hazırlayıp kamuoyuna sunacaklarını dile getiren Bozdağ, diğer partilerle uzlaşma da arayacaklarını, halkoyuna gidebilecek çoğunluğu da aramaya çalışacaklarını bildirdi. ''Eğer milletimizin huzuruna çıkaracak bir çoğunluk olursa onu bulduğumuzda da biz Meclis'e anayasa öneri taslağımızı, teklifimizi sunarız ve oradan çıkarsa millete gitme konusunda biz millete de bu işi götürmekten çekinmeyiz'' dedi.
     Diğer partilere anayasayı birlikte yapma teklifi sunduklarını anımsatan Bozdağ, CHP ve MHP'nin, BDP ile Genel Kurul'da, komisyonda beraber çalıştığına işaret etti.
     Bekir Bozdağ, ''Anayasayı biz CHP ile yaparsak gayet güzel iyi olur, gelin yapalım diyoruz onlar 'yok olmaz'. MHP ile yaparsak gayet iyi olur diyoruz, gelin yapalım diyoruz onlar 'yok olmaz'. O zaman siz olmazsanız BDP ile biz yeni anayasa konusunda bir araya gelebiliriz, 'o zaman hiç olmaz'. AK Parti'nin önerisini BDP kabul ettiği zaman niye olmasın, sonuçta buna halk karar verecektir'' diye konuştu. Bozdağ, toplumun hala kutuplaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti.
     Bozdağ, ''AK Parti bu milletin aleyhine bugüne kadar hiç bir şeyin altına imza atmamıştır, milletin huzuruna da milletin kabul etmeyeceği bir taleple asla gitmemiştir, bundan sonra da gitmeyecektir'' dedi.
     Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yeni anayasa konusunda sonu açık çalışmaların faydalı olmadığını savunarak, 2014 yılında mahalli idareler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bulunduğunu anımsattı.
     Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bu yıl içerisinde yeni anayasa konusunun tamamlanması için adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
    

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:28

İLGİLİ HABERLER