Ekonomi
  • 27.6.2006 02:18

4X4 DİRENİŞİ!.. MERKEZ 4 KOLDAN SAVAŞTI, DOLAR 4 KURUŞ DÜŞTÜ

Merkez Bankası, dün 4 cepheden birden kontrolü ele geçirmeye çalıştı. Faiz artırımı, döviz satışı ve depo alım ihalesine karşın sakinleşmeyen dolar için, bir de satış müdahalesi yapan Merkez, bankalararası piyasada doları 1.67 YTL’ye kadar çekti. Böylece Merkez’in 1.8 milyar doları bulan hamleleriyle dolar cuma gününe göre 4 kuruş düştü.

CUMA günü müdahaleye karşın kurdaki artışın frenlenememesi üzerine pazar günü olağanüstü toplanan Merkez Bankası, haftanın ilk gününde bütün silahlarını kullandı. Faiz oranlarını 225 baz puan artıran Merkez Bankası, sabah saatlerinde 500 milyon YTL’lik alım ihalesi, ardından da 500 milyon dolarlık döviz satış ihalesi yaptı. Bu hamlelere karşın bankalararası piyasalarda dolar geniş bir bandda dalgalanmaya devam edince Merkez, 1.69 YTL düzeyinden dolara müdahale etti. Müdahalenin boyutunun 1 milyar doları bulduğu gün, başvurulan dört yönteme karşın dolar, cuma gününe göre ancak 4 kuruş geriledi. Serbest piyasa ise dolar 1.68 YTL oldu.

500 MİLYON YTL ALDI:

Merkez Bankası’nın pazar günü gecelik faizleri 225 baz puan artırarak yüzde 17.25’e çıkardı. Dün alınan önlemler çerçevesinde ilk YTL alım ihalesi düzenlendi. İhale öncesinde dolar 1.6750 YTL seviyesine kadar gevşedi. Merkez, 3 Temmuz ve 10 Temmuz olmak üzere iki ayrı vadede açtığı ihaleler yoluyla sırasıyla 398 ve 102 milyon YTL (500 milyon YTL) alım yaptı. 3 Temmuz tarinli ihaleye 1 milyar 199 milyon, 10 Temmuz vadeli ihaleye ise 357 milyon YTL tutarında teklifler geldi. Bir hafta vadeli depo ihalesinde en yüksek faiz yüzde 18.50, ortalama yüzde 18.13 olurken, iki haftada faizler aynı sırayla yüzde 18.90 ve 18.80 olarak gerçekleşti.

İHALE YETMEDİ MÜDAHALE GELDİ:

Merkez Bankası bu ihalenin ardından döviz satım ihalesini de gerçekleştirdi. Banka, öngördüğü tavan olan 500 milyon dolarlık satış yaptı. İhalede en düşük kur 1.6575 YTL, en yüksek 1.7030 YTL olurken ortalama da 1.6870 YTL oldu. Ancak bu satış ihalesi sonrasında da dövizde yükseliş devam edince, Merkez son silahını da çekti ve 1.6930 YTL düzeyinden dolara doğrudan satış yönünde müdahalede bulundu. 800 milyon ile 1 milyar doları bulduğu tahmin edilen müdahale sonrasında dolar 1.64 YTL’ye kadar geriledi. Serbest piyasada günü 1.68 seviyesinden kapatan dolar, bankalararası piyasada 1.67 seviyelerinden işlem gördü. Böylece iki müdahale sonrasında dolar cuma günkü 1.71 YTL’lik kapanış seviyesine göre 4 kuruş düşmüş oldu.

PASİFLİĞİN İTİRAFI:

Piyasa uzmanları Merkez’in faiz artırımı ve ihalelerini "geç alınmış" kararlar olarak değerlendirdi. Bazı bankacılar , "Alınan tedbirler, ateşi söndürmeye yönelik. Merkez Bankası’nın şu ana kadar eylem planı şu ana kadar yetersiz oldu. Bu andan itibaren etkin olacağı söylemi bile bugüne kadar pasifliğinin bir itirafı. Olağanüstü toplantılar sıradan olmaya başladı" yorumunu yaptı. Bu arada Merkez Bankası’nın önlem paketinin ilerleyen günlerde etkisini göstermesi beklenirken uzmanlar, bu önlemlerin yeterli olmaması durumunda döviz swapları veya döviz mevduatı munzam karşılıklarının serbest bırakılması gibi yeni yöntemlerin de gündeme getirilmesini bekliyor.

Merkez’e rağmen dalga neden durulmuyor

GLOBAL PİYASALAR: Mayıs ayında başlayan dalgalanmaya ilk olarak gösterilen neden; gelişmekte olan piyasalardaki çıkıştı. Paranın yönü gelişen ülkelere doğru kayarken, Amerikan Merkez Bankası FED’in ve Japonya Merkez Bankası BOJ’un faiz artıracağı beklentisi bunu körükledi. FED, çarşamba günü toplanacak.

EKONOMİK VERİLER: Nisan ve mayıs enflasyonun yüksek çıkmasının ardından, yıl sonu hedefinin tutmayacağının kesinleşmesi dolar kuru beklentilerini yukarı çekti. Kamuda ve özel sektörde hedeflerin revizyonu gündemde. Haziran ve ağustos ayı rakamları önemli göstergeler olacak.

SİYASİ BELİRSİZLİK: Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri belirsizlik unsuru olarak görülüyor. Genelkurmay Başkanlığı seçimi ve erken seçim olasılığı da endişeleri artırıyor. Piyasa bu konularda net açıklama bekliyor.

GÜVEN BUNALIMI: Merkez Bankası başkanlığı seçimi ile başlayan, türban tartışması ile alevlenen güven bunalımı giderilmiş değil.

AB VE KIBRIS: Hükümetin Avrupa Birliği konusundaki tutumu, Kıbrıs sorunu siyasi belirsizliği körüklüyor. AB konusunda hükümetten 3 Ekim öncesindeki olumlu performans isteniyor.

MERKEZ’İN TAVRI: Yaşananlar karşısında Merkez Bankası’nın tavrı pasif bulunuyor. Merkez’in bir ay sonra piyasaya girmesi geç bulan piyasa, bundan sonra da Merkezi daha proaktif görmek istiyor.

İLETİŞİM KOPUKLUĞU: Yaşananlar için hükümet ’fevkalade bir durum yok’ derken, Merkez olağanüstü toplanıyor. Piyasa Merkez kadar hükümetin de gelişmeleri ciddiye almasını talep ediyor.

Borsa 8 ayın dibine indi

ABD Merkez Bankası FED’in bu haftaki toplantısı ve döviz piyasasında yaşanan dalgalanma borsada da değer kayıplarını beraberinde getiriyor. Sabah döviz ve bonodaki harekete paralel olarak satıcılı seyirle güne başlayan borsada satışlar hız kazandı. Endeks Ekim 2005’ten bu yana en düşük seviye olan 31.951 puandan yüzde 3.57 düşüşle kapattı. Özellikle dolardaki hareketliliğin yakından takip eden borsada beklentiler, dolarda durulma yaşanmadığı sürece düşüşün devam edeceği yönünde.

Bono yüzde 23.25’le rekor kırdı

MERKEZ Bankası’nın aldığı önlemlerden etkilenmeyen bono piyasasında faiz yükselişi devam etti. İşlem hacminin sığ olduğu piyasada, gösterge faiz güne yüzde 22.70 seviyesinden başladı. Ancak gün içinde 23.25 seviyesine kadar yükselerek son 1.5 yılın en yüksek seviyesini gördü. Bono bileşikleri günü yüzde 22.80’den kapattı. Özellikle Merkez Bankası’nın gecelik faizlerde toplam 4 puanlık artış yapması ve bundan sonra ne olacağı konusunda kafaların karışık olması bono piyasasındaki yükselişi tetikliyor.

Zorunlu karşılık faizi de arttı

MERKEZ
Bankası, Yeni Türk Lirası (YTL) ve dolar cinsinden zorunlu karşılıklara verdiği faiz oranlarını artırdı. Buna göre, YTL cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faiz 1.68 puan artırılarak yüzde 11.25’den yüzde 12.93’e yükseltildi. Ayrıca dolar cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faiz 0.01 puan artarak yüzde 2.405’den yüzde 2.415’e çıkartıldı. Bu arada zorunlu karşılıklara dönük faiz artışı, kısa vadeli faizlerdeki artıştan kaynaklandı. Euro cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan yüzde 1.195’lik faizde ise bir değişikliğe gidilmedi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:39

İLGİLİ HABERLER