
500 TRAFİK CANAVARI YOLLARDA...
Adana'da sahte diploma ve belgelerle ehliyet verildiğini ortaya çıkarıp, 4'ü kadın 65 kişilik şebekeyi çökerten polis, bu kişilerin ehliyet verdiği 500 trafik canavarının isimlerini il emniyet müdürlüklerine bildirip, yakalanmalarını istedi.
Merkezi sistemde yapılan sürücü sınavından 98 puanla ehliyet almaya hak kazanan, ancak, adı açıklanmayan bir kişi, geçen yıl belgesini almak için gittiği Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne gitti. Bu kişinin görevli polise, "İmza atmasını bilmiyorum, parmak bassam olmaz mı?" şeklindeki talebi operasyonun başlangıç noktası oldu. Yapılan araştırmada okuma-yazma bilmediği anlaşılan vatandaşın sahte belgelerle ehliyet aldığı belirlendi.
RADAR'A YAKALANDILAR
Sahte belgelerle ehliyet alındığını saptayan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, 'Radar' adı verilen operasyon başlattı. Yaklaşık bir yıl süren operasyon kapsamında sürücü sınavları mercek altına alındı. Başkalarının adına düzenlenmiş kimlik ve sınav giriş belgesi kullanarak sınava giren 300 kişi hakkında 'evrakta sahtecilik yapmak' suçundan işlem yapıldı, geçen cumartesi günü de 13 sürücü kursu ile Şehit Duran İlköğretim Okulu'na eş zamanlı operasyon düzenlendi. Okul Müdürü Çetin Çukadar'ın da bulunduğu 4'ü kadın toplam 658 kişi gözaltına alındı. Şebekenin sahte belgelerle ehliyet almalarını sağladığı 500 kişinin isim listesi de belirlendi. Bu liste il emniyet müdürlüklerine bildirilip, trafik kontrolleri sırasında bu kişilerin yakalanması, ehliyetlerine el konulup, haklarında işlem yapılması istendi.
200 YTL'YE SAHTE DİPLOMA
Şehit Duran ilköğretim Okulu Müdürü Çetin Çukadar'ın, okuma-yazması olmadığı halde ehliyet almak isteyip sürücü kurslarına başvuran adaylar adına sahte diploma hazırladığı ileri sürüldü. Çukadar'ın odasında yapılan aramada, boş diplomalar, yeterlilik belgesi ve Yüreğir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü adına düzenlenmiş sahte kaşe bulundu. Diploma başına 200 YTL aldığı iddia edilen Çukadar hakkında idari soruşturma da açıldı.
Sürücü kurslarında adaylar adına düzenlenmiş, başkalarına ait fotoğrafların yapıştırıldığı 402 sahte nüfus cüzdanı, bin 200 sınav giriş belgesi ele geçti. Kimliklerden birçoğundaki fotoğrafların aynı olması da dikkat çekti. Okuma-yazması olmayan adayların yerine, kimlikte fotoğrafı bulunan kişilerin sınava girip, yüksek puan aldıkları belirtildi. Şebekenin sahte diploma için 200, 'Joker' olarak adlandırılan adayın yerine sınava giren kişiye vermek için 250, sahte kimlik için 100, sağlık raporu için 200 YTL aldığı da iddia edildi. Bazı kişilerin de, sadece kimlik bilgileri ve ehliyet için fotoğraf gönderip, sevgilisine, nişanlısına veya eşine, sürpriz hediye amacıyla ehliyet aldığı da kaydedildi.