53 YILLIK EŞİNE VERDİĞİ BORCU BOŞANMADAN ALAMAZMIŞ!
Yargıtay, eşlerin mevcut mal rejimi sona ermeden, mal için bulundukları katkının geri ödenemeyeceğine hükmetti. Olay 73 yaşındaki Z.B.''nin başvurusu üzerine gündeme geldi.
Z.B., eşi T.B. ile 1952 yılında evlendi. Bir süre Almanya''da yaşayan çift daha sonra Türkiye''ye yerleşti. Çift, 2000 yılında Balıkesir''de bir ev aldı. Z.B., ev için eşine 6 milyar lira para verdi. Çift daha sonra ayrı yaşamaya başladı. T.B., boşanma davası açtı, ancak Z.B. boşanmak istemeyince, dava sonuçlanmadı.
MALLAR SATILINCA...
Bunun üzerine T.B., malvarlıklarını sattı. Z.B., Balıkesir''de ortak olarak alınan ancak T.B.''nin üzerine kayıtlı olan evin de satılacağı kaygısıyla mahkemeye başvurarak 6 milyar lirasının kendisine geri ödenmesini istedi. Balıkesir 2''nci Asliye Hukuk Mahkemesi, paranın ödenmesine karar verdi.
Dosyanın temyiz edilmesi üzerine, dava Yargıtay''a taşındı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise çiftin yasal olarak evliliğinin ve bu nedenle aralarında edinilmiş mallara katılma rejiminin de devam ettiğine dikkat çekti. Yargıtay, Türk Medeni Yasası''nın ''''Eşlerden biri, diğerine ait bir malın edinilmesine bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak o malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır. Böyle bir malın daha önce elden çıkarılmış olması halinde hâkim, diğer eşe ödenecek alacağı hakkaniyete uygun olarak belirler'''' hükmünü anımsattı. Yargıtay, buna göre, Z.B.''nin değer artış payı isteyemeyeceğine hükmetti.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:55