
6 EKİM 2004... TARİHİ GÜN...
Avrupa Birliği Komisyonu, 40 yıllık Türkiye-AB ilişkilerinde en önemli engelin aşılmasını sağlayacak tarihi "Müzakere başlasın" kararını bugün açıklıyor.
Türkiye-AB ilişkilerinin 40 yıllık serüveni bugün AB Komisyonu'nun "Müzakere başlasın" kararıyla çok önemli bir noktaya ulaşacak. Komisyon'un 29 üyesi, 4 saatlik toplantı sonunda son değişiklikleri de yaparak, raporu açıklayacaklar.
AVRUPA Birliği Komisyonu, Türkiye-AB ilişkilerinde en önemli dönemeçlerden birinin aşılmasını sağlayacak tarihi kararını bugün açıklıyor. AB Komisyonu’nun Başkanı Romano Prodi ve Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Günter Verheugen, bugün TSİ 14.00’de Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını öneren raporu açıklayacaklar.
Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yapacak olan Prodi ve Verheugen, bu açıklama öncesi AB Komisyonu’nun 29 üyesi ile 4 saat sürmesi beklenen bir toplantı gerçekleştirecekler ve AP milletvekillerinin önüne çıkmadan önce raporda son değişiklikleri uygulayacaklar.
YETERLİ ÖLÇÜDE
Edinilen bilgilere göre AB Komisyonu’nun 'Tavsiye raporu'nda, "Türkiye, Kopenhag Kriterlerini 'yeterli ölçüde' yerine getirmiştir. Tam üyelik müzakerelerinin başlaması tavsiye edilir" ifadesi yer alacak. Komisyon böylelikle Aralık 2002’de AB liderleri tarafından verilen görevi de yerine getirmiş olacak.
SERBEST DOLAŞIMA TEDBİR
AB Komisyonu, raporunda serbest dolaşım konusunda 'her an ihtiyati tedbir' alabileceğine yönelik de bir ifadeye yer verecek. Türkiye’den beklenmedik şekilde 'göç akını' olması halinde bu tedbiri hayata geçirebileceğini belirtecek.
Öte yandan, Güney Kıbrıs’la Gümrük Birliği'ne girilmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirecek olan komisyon, Kıbrıs Rum Kesimi’nin 'tanınmasını' talep etmeyecek, ancak üyelik öncesi yapılan görüşmelerde bunun bir sorun teşkil edebileceği imasında bulunacak.
MÜZAKERE YÖNTEMİ
AB Komisyonu, müzakerelerin 'hangi yöntemle' yapılacağını da somut verilerle açıklayacak. Tüm aday ülkeler için geçerli olacak bu yöntemler şöyle sıralanıyor:
REFORMLARA BAKACAKLAR
Komisyon, Ankara ile müzakerelere başlamak için herhangi bir şart öne sürme eğilimi içerisinde değil. Bununla birlikte, şimdilik Türkiye’nin yaptığı reformların yaygınlaştırılması ve uygulamaya önem verilmesi gerektiği üzerinde duruyor.
ÜYELİK GARANTİSİ YOK
Müzakereler, Türkiye’nin üyeliği ile sonuçlanmayabilir. Komisyon’un müzakere sürecinin sonunda üyeliğin garanti olmayacağının altını çizmesi bekleniyor. Üyelik, Türkiye’nin kendi performansına bağlı olacak.
ASKIYA ALINABİLİR
Komisyon, Türkiye’deki reform sürecinin devamını sağlayabilmek için 'gerektiğinde müzakerelerin askıya alınması' şeklinde yeni bir mekanizma da oluşturma niyetinde. Bu mekanizma, ülkede reform sürecinin aksaması durumunda devreye sokulacak. AB kaynakları bu sürecin 'önlenemeyen insan hakları ihlali', 'temel özgürlüklerin çiğnenmesi' veya 'sistematik işkence vakaları'nın kesebileceğini söylüyorlar.
YASALARI BEKLEYECEKLER
AB kaynakları, Türkiye ve diğer aday ülkelerle müzakerelerin daha önceki aday ülkelerden çok daha uzun sürebileceğini de söylüyorlar. Çünkü artık bundan sonra müzakerelerin başlayacağı 31 bölümün her birinin tamamlaması için sadece yasal düzenlemelerin tamamlanması istenmeyecek. Aynı zamanda bu yasaların uygulanmaya konulması beklenecek.
2014'TEN ÖNCE OLMAZ
AB raporunda ayrıca Türkiye’nin, 2007-2013 AB mali bütçesinin içinde 'müzakereleri yürüten aday ülke' sıfatıyla yer alacağı da kaydediliyor. Böylelikle üyeliğin 2014’ten önce olmayacağı da dolaylı olarak vurgulanmış oluyor.
Almanya’dan tam destek
ALMANYA'nın Ankara Büyükelçisi Wolf-Ruthart Born, ülkesinin AB sürecinde Türkiye'ye desteğinin tam olduğunu ve böyle devam edeceğini söyledi. Born dünkü resepsiyonda, "Türkiye'nin AB kapısını ciddi şekilde çalmaya başladığını" belirtti. Şu anda 25 üyeli olan AB'nin Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla 27 üyeli bir birlik halini alacağını, Türkiye'nin katılımıyla da bu sayının 28'e yükseleceğini vurguladı. Born, Erdoğan'ın adım adım Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırdığını anlattı. Eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan ve Hatip Dicle de Almanya Büyükelçisi Born ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'la sohbet ettiler.
Hürriyet Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:02