6 YENİ FİLM VİZYONA GİRECEK
İSTANBUL - Şerif Gören'in yönettiği ve Ayça Bingöl, Hazal Kaya, Fırat Çelik ile Selin Şekerci'nin oynadığı ''Ay Büyürken Uyuyamam'' filmi, dram sahneleriyle izleyicilerin ilgisini çekecek.
Necati Cumalı'nın ''Ay Büyürken Uyuyamam'' adlı kitabından uyarlanan filmin konusu şöyle:
''Uzaktan sakin ve huzur dolu, deniz kenarında bir Ege kasabası. Kasaba halkının yalnız bir anne ve 2 kızı üzerinde kurduğu mahalle baskısı. Hem güçlü hem de kurban bu üçlünün, çarkın dişlileri arasında kalmamak için verdikleri mücadele. Kasaba sakinlerinin rayından çıkmış ahlaki tutumları ve sosyal bir depreme doğru gidişleri. Kadın, erkek, cinsellik, din ve psikolojik çarpanları olan bir denkleme, ahlak ve ahlaksızlığa, namus ve namussuzluğa provakatif bir bakış açısı.''
Murat Saraçoğlu'nun yönettiği ve Nesrin Cavadzade, Osman Sonant, Yavuz Bingöl ile Erkan Can'ın oynadığı ''Yangın Var'' filmi, macera ve komedi sahneleriyle izleyicilerin ilgisini çekecek.
Filmin konusu şöyle:
''2010 Mart ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Trabzon'un Çayırbağı beldesine bir itfaiye aracı hediye eder. Basında çıkan haberlere göre itfaiye aracı defalarca aranmış, yolda rahatsız edilmiştir. Gerçekte, Trabzon'da yanlış çıkan bir şüphe üzerine bir kere durdurulmuş, onun dışında çevreden destek görmüştür.''
Tayfur Aydın'ın yönettiği ve Necmettin Çobanoğlu, Bilal Bulut, Melahat Bayram ile Serdar Orçin'in oynadığı ''İz'', dram sahneleriyle sinemaseverlerle buluşacak.
Filmde, 80 yaşındaki Şeristan, İstanbul'daki gecekondulardan birinde oğlu Mirza, torunları Hevi, Leyla ve Meryem ile birlikte yaşar. Bir sabah kötü bir düşten uyanan Şeristan'ın sıradan yaşamı, bir yolculuk doğuracak şekilde sona erer. Şeristan, oğlu Mirza ve torunu Hevi ile 20 yıl önce terk ettikleri Batman'a doğru yola çıkar. Şeristan'ın hayatına dair bütün gerçekler yolculuk sürecinde ortaya çıkar.
-Yabancı Filmler-
Andreas Öhman'ın yönettiği ve Bill Skarsgard, Martin Wallström, Cecilia Forss ile Sofie Hamilton'un oynadığı ''Aşkın Formülü Yok (Simple Simon)'' filmi, trajikomik sahneleriyle izleyicilerin karşısına çıkacak.
İsveç'in Oscar adayı filmde, abisi Sam, kız arkadaşı tarafından terk edilince hayatı alt üst olan Simon adında 18 yaşındaki bir gencin öyküsünü anlatıyor. Her şeyin yeniden düzene girmesini isteyen Simon, kendine bir görev edinir ve Sam'e yeni bir sevgili bulacaktır. Hastalığı yüzünden ne aşk ne de duygu hakkında hiçbir şey bilmeyen Simon, tamamen bilimsel yöntemlerle planını gerçekleştirmeye çalışır.
Bennett Miller'ın yönettiği ve Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman ile Robin Wright'ın oynadığı ''Kazanma Sanatı (Moneyball)'' filminin konusu şöyle:
''Bir zamanlar beyzbol yıldızı olma yolunda ilerleyen Billy Beane, sahadaki beklentileri karşılamakta başarısız olunca azılı rekabete dayalı kişiliğiyle yöneticiliğe yönelmeye karar verir. Ancak Billy'nin yöneticiliğini yaptığı ve sezona hazırlanan Oakland takımı, yıldız oyuncularını büyük takımlara kaptırmıştır. Billy'nin tek seçeneği takımını yeniden kurmaktır.''
Cary Fukunaga'nın yönettiği ve Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell ile Judi Dench'in oynadığı ''Jane Eyre'' filmi, aşk ve dram sahneleriyle sinemaseverlerin ilgisini çekecek.
Filmde, kötü bir çocukluk yaşayan Jane Eyre, özel öğretmen olarak çalışma hayatına başlar. Thornfield Konağı'nda mutlu bir yaşam sürerken, evin kötü, soğuk ve kaba ustası bay Rochester ile tanışır. Jane ve usta yakın arkadaşlık kurar ve sonunda Jane ustaya aşık olur. Sonunda Jane de mutluluğu bulacaktır.
VİZYONDA "YANGIN VAR"
Başkent sinemalarında bu hafta 2 yeni film seyirciyle buluşacak. Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu'nun yaptığı romantik komedi türündeki ''Yangın Var'' adlı film vizyona giriyor. Osman Sonant, Nesrin Cevadzade, Yavuz Bingöl'ün başrollerini paylaştığı filmde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Trabzon'un Çayırbağı Belde Belediyesine hibe ettiği bir adet itfaiye aracının serüveni beyazperdeye taşınıyor.
Haftanın diğer yeni filmi ''Ay Büyürken Uyuyamam'' seyirciyle buluşacak. Yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı dram türündeki filmde, Ayça Bingöl, Hazal Kaya, Fırat Çelik başlıca rolleri paylaşıyor.
Necati Cumalı'nın aynı adlı öykü kitabından sinemaya uyarlanan filmin çekimleri Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde tamamlandı.
-Sinemalardan-
Metropol: ''Yangın Var'', ''Hugo'', ''Ölümsüzler'', ''Entelköy Efeköy'e Karşı'', ''Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1'', ''Musallat'', ''Dedemin İnsanları''.
Optimum: ''Hediye Operasyonu'', ''Hugo'', ''Ölümsüzler'', ''Anadolu Kartalları'', ''Allah'ın Sadık Kulu: Barla'', ''Dedemin İnsanları'', ''Entelköy Efeköy'e Karşı'' , ''Yangın Var'', ''Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1'', ''Musallat''.
Kızılay Büyülü Fener: ''Yangın Var'', ''Musallat'', ''Ay Büyürken'', ''Hugo'', ''Entelköy Efeköye Karşı'', ''Mavi Pansiyon'', ''Dedemin İnsanları'', ''Tehlikeli İlişki'', ''Alacakaranlık''.
Bahçelievler Büyülü Fener: ''Yangın Var'', ''Ay Büyürken'', ''Entelköy Efeköy'e Karşı'', ''Mavi Pansiyon'', ''Dedemin İnsanları'', ''Alacakaranlık''.
-SERGİ-
Altanay Sanat Galerisi: Afet Akın'ın sergisi 14 Aralık'ta ziyarete açılacak. Sergi, 7 Ocak'a değin gezilebilecek.
Arete Sanat Galerisi: Fevzi Karakoç'un sergisi, yarın izlenime sunulacak. Sergi, 2 Ocak'a kadar ziyarete açık olacak.
Armoni Sanat Galerisi: Yalçın Gökçebağ'ın sergisi, 16 Aralık'ta beğeniye sunulacak.
Doku Sanat Galerisi: Yusuf Toprak ve İbrahim Çiftçioğlu'nun sergisi, 26 Aralık'a kadar görülebilir.
Fırça Sanat Galerisi: Hüseyin Yıldırım'ın resim sergisi 2 Ocak'a kadar gezilebilir.
Galeri Gözde: Tayyar Eren'in sergisi 17 Aralık'a kadar sanatseverlerce ziyaret edilebilecek.
Galeri Soyut: Ahmet Merey ve Adnan Yalım'ın sergisi 15 Aralık'a kadar açık olacak.
İkizler Antika: Şeref Ruhi Aydın'ın sergisi, 31 Aralık'a kadar ziyarete edilebilecek.
-CSO
Ünlü keman virtüözü Sarah Chang, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) konuğu olarak Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.
ATO Kongre ve Sergi Sarayındaki konserde orkestrayı Şef Ari Rasilainen yönetecek. Konserde, Carl Nielsen'in ''Alaaddin Suiti'', Max Bruch'un ''1. Keman Konçertosu'' ile Ahmed Adnan Saygun'un ''5.Senfoni''si yorumlanacak.
Şef Gürer Aykal yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın ''Medeniyetler İttifakı Konseri'' ile sahne alacak. Kemancı Manuel Guillen'in solist olarak yer alacağı konserde, Ulvi Cemal Erkin'in ''Senfonik Bölüm'', Zulema de la Cruz'un ''Üç Kültür'' başlıklı konçertosu ile Manuel de Falla'nın ''Üç Köşeli Şapka Suiti'' seslendirilecek.
Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 18 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 4 eserle izleyici karşısına çıkacak.
Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
-Tiyatro-
Büyük Tiyatro: ''Kerbela'' adlı oyun, yarın ve 11 Aralık'ta izlenebilir. Ali Berktay'ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği oyunun dekor tasarımı Murat Gülmez, giysi tasarımı Hale Eren, ışık tasarımı Yakup Çartık'a ait. Oyunda, aralarında Rengin Samurçay, Gül Gökçe, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener'in de bulunduğu kalabalık oyuncu kadrosu rol alıyor. Orkestrada, Tahsin İncirci, Cüneyt Balkız, Artemis Sis Balkız, Tarlan Gazanferoğlu, Seda Yaldız, Muhsin Gurbani, Arzov Gurbani, Gülay Ülgentürk, Sertaç Koyuncu, Taylan Kırıcı, Halis Işık, İlke Türkdoğan ve Hüsnü Kızılgöz rol alıyor.
Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 100. yıldönümü kapsamında sahnelenen ''Bir Tayyare Serüveni'', 13 Aralık'ta izleyici karşısına çıkacak. Firdevs Aylin Tez'in yazdığı, Mehmet Ege'nin yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostümleri Sevgi türkay'a, ışık düzeni ise Yakup Çartık'a ait. Türk insanının havacılık konusunda yapılan icat ve atılımlarda ne kadar öngörülü ve cesur olduğunun anlatıldığı yapıtta, Nermin Uğur, Levent Çelmen, Hülya Dizmen, İsmet Numanoğlu, Bülent Türkmen, Teoman Gülen ve Fuat Çiyiltepe başlıca rolleri paylaşıyor.
Cüneyt Gökçer Sahnesi: Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği ''Narnia Günlükleri'' adlı çocuk oyunu yarın sahnelenecek.
Haldun Dormen'in yazıp yönettiği ''Kantocu'', yarın, 10 ve 11 Aralık'ta görülebilecek. İki perdelik müzikalin dekor tasarımını Osman Şengezer, giysilerini Gül Emre, ışığını Osman Uzgören, müziğini Serpil Gülümser, dans düzenini Nebi Birgi üstleniyor. Oyunun müziğinin bestesi Serpil Günseli'ye şarkı sözleri ise Zeynep Talu'ya ait. Müzikalde, Çiğdem Aydın, Ali Hakan Beşen, Turgay Kılıç, Engin Özsayın, Buket Türkyılmaz, Kader İlhan, Hicran Yavuz, Zeynep Aytek, Koray Karaca, Ercan Eker, Güven Besimoğlu, Serap Doğan, Gönül Çetin, Volkan Özmana, Can Ağır Aksoy, Eylem Türkmen, Firdevs Aylin tez, Gurur Çiçekoğlu, Celal Murat Usanmaz, Ayça Narlı, Nimet İrem Güler, Melike, Canal, Damla İlgün, Özgür Ayyıldız, Kübra Erdem, Yunus Sercan Çantay, Oğuzhan Oğuzu, Uğur Erbektaş, Gizem Taşkaya Pınar Berkmen, Berk Bozoğlu rol alıyor. Orkestra ise Kemal Günüç, Fikri Özdemir, Mehmet Haluk Kılıç, Atilla Kılıç, Selçuk Ovalı, Fahrettin Ünal, Ümmiye Özden Atalay, Kazime Neslihan Erten, Mertol Aytekin, Döndü Dulkadir'den oluşuyor.
''Genç Osman'' adlı oyun 13-17 Aralık tarihleri arasında sahne alacak. Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı yapıtın yönetmeni Şakir Gürzumar. Dekor tasarımını Sertel Çetiner'in, giysi tasarımını Gülümser Erigür'ün yaptığı eserin ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'nun, müzikleri Can Atila'nın imzasını taşıyor. Eserde Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent ve Füsun Akay başlıca rollerde.
Şinasi Sahnesi: Tennessee Williams'ın yazdığı, Can Yücel'in Türkçeleştirdiği ''Sırça Kümes'', hafta boyunca seyredilebilir. Konuk ABD'li rejisör Jason Hale'in yönettiği eserin dekoru Güven Öktem'e, kostümleri İnci Kangal'a ait. Meltem Keskin Bayur, Orhan Özyiğit, İrfan Kılınç ve Gülin Ersoy'un rol aldığı oyun, değişen dünyaya ayak uydurmaya çalışan bir ailenin hikayesi.
Küçük Tiyatro: Komedi türünün usta kalemi Fransız yazar Moliere'in ''George Dandin'' adlı oyunu, yarın ve 10 Aralık'ta izlenebilecek. Çevirisini Sema Kuray'ın yaptığı eser, konuk yönetmen Philip Boulay tarafından sahneye konulacak. Dekor ve kostüm tasarımını Jean-Guy Lecat'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Ahmet Karademir'e ait. Yaşlı ve zengin bir köylü olan George Dandin ile aile baskısı sonucu evlenen genç ve soylu Angelique arasında baş gösteren aşk ve kıskançlık çatışmasının konu edildiği komedide, Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ile Hüseyin Baylan rol alıyor.
''Soğuk Bir Berlin Gecesi'' isimli oyun, 13-17 Aralık tarihleri arasında seyirciyle birlikte olacak. Barış Eren'in yazıp yönettiği yapıtın dekor tasarımı Sinan Yardımedici'ye, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık'ın rol aldığı yapıt, Avrupa'nın ortasında uygar bir kentte yabancı durumuna düşürülen, dışlanan ve ötekileştirilen Tarık'ın dramını işliyor.
Çocuk oyunu ''Keloğlan Keleşoğlan'' 11 ve 14 Aralık'ta temsil verecek.
Akün Sahnesi: Aristophanes'in yazdığı, Yücel Erten'in çevirip, oyunlaştırıp yönettiği ''Barış'' adlı oyun, yarın, 10 ve 11 Aralıkta temsil verecek. Dekor tasarımı Hakan Dündar'a, giysileri Sevgi Türkay'a, ışığı Şükrü Kırımoğlu'na, müziği Cem İdiz'e ait eserde, Ali Fuat Davutoğlu, Zafer Güllübilal, Gürderesabri Özmener, Murat Gökçe, Ahmet Burak başlıca rolleri paylaşıyor.
''Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo'' isimli oyun, 13-17 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle birlikte olacak.
Altındağ Tiyatrosu: Kerim Tinçurin'in yazdığı, Raşid Zagidullin'in yönettiği ''Sönmüş Yıldızlar'' isimli eser, 13 Aralıktan itibaren hafta boyunca seyredilebilir.
''Boğaçhan'' adlı çocuk oyunu 11 Aralıkta sahne alacak.
İrfan Şahinbaş Sahnesi: ''Yastık Adam'' adlı yapıt, 10 Aralık'ta temsil verecek.
Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un ''Bir Delinin Hatıra Defteri'', yarın ve 11 Aralık'ta sahnelenecek. Sylvie Luneau ile Roger Coggio'nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla canlandırdığı Aksenti İvanoviç Poprişçin'i Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Eserin dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor.
Devlet Tiyatroları'nın ''Üç Oyun, Üç Yönetmen'' projesi kapsamındaki eser, 13 ve 16 Aralık'ta sahnelenecek. Oyun, Yaşar Kemal'in ''Köroğlu'nun Meydana Çıkışı'', John Steinbeck ve Boris Vian'ın ''Karıncalar'' ile Ethan Coen'ın ''Bekleyiş'' isimli eserlerinden oluşuyor.
Oda Tiyatrosu: Zeynep Kaçar'ın yazdığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği ''Krem Karamel'', yarın ve 10 Aralıkta görülebilir.
''Dönülmez Akşamın Ufkundayız'' adlı eser, 13 Aralıktan itibaren hafta boyunca izleyciyle birlikte olacak.
-Opera-bale-
Opera Sahnesi: Wagner'in başyapıtlarından ''Tannhauser''ın bu sezondaki son temsili 10 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Bestecinin 1845'te yazdığı ve bestelediği 3 perdelik opera 13. yüzyılda Almanya'da geçiyor. Prof. Hans Pete Lehmann'ın sahneye koyduğu eserde, orkestra şefliğini Prof. Winfried Müller ve Sunay Muratov, koro şefliğini Alessandro Cedrone ve Philip White, dekor ve kostüm tasarımını Savaş Camgöz, ışık düzenini Giovanni Pirandello ve Fuat Gök üstlendi.
Puccini'nin ''Tosca'' isimli eseri, 14 Aralık'ta izlenebilecek.
Operet Sahnesi: ''Seslerle Anadolu'' isimli müzikli oyun 11 Aralık Pazartesi günü sahne alacak.
Leyla Gencer Sahnesi: ''Sihirbaz Oz'' isimli çocuk müzikali 11 Aralıkta küçük izleyiciyle birlikte olacak.
-Konser-
CSO: Ünlü keman virtüözü Sarah Chang, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konuğu olarak Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. ATO Kongre ve Sergi Sarayındaki konserde orkestrayı Şef Ari Rasilainen yönetecek. Konserde, Carl Nielsen'in ''Alaaddin Suiti'', Max Bruch'un ''1. Keman Konçertosu'' ile Ahmed Adnan Saygun'un ''5.Senfoni''si yorumlanacak.
BSO: Şef Gürer Aykal yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), yarın ''Medeniyetler İttifakı Konseri'' ile sahne alacak. Kemancı Manuel Guillen'in solist olarak yer alacağı konserde, Ulvi Cemal Erkin'in ''Senfonik Bölüm'', Zulema de la Cruz'un ''Üç Kültür'' başlıklı konçertosu ile Manuel de Falla'nın ''Üç Köşeli Şapka Suiti'' seslendirilecek.