Sağlık
  • 15.1.2011 13:59

60 BİN KİŞİ BÖBREK SIRASINDA

ADANA - Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, sağlıklı ve kaliteli yaşam için böbreklerin son derece önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti.
Böbrek rahatsızlıklarında belirli aşamanın ardından hastanın diyalize bağlanmak durumunda kaldıklarına ve bu durumdakilerin sayısının Türkiye'de 60 bini bulduğuna dikkati çeken Sağlıker, ''Bu insanlar böbrek nakli olmak için sırada bekliyor. Diğer organ nakli bekleyen hastalar, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 10'da biri oranında. Türkiye'de 60 bin böbrek hastası haftada 3 kez 4'er saat süreyle diyalize giriyor. Yaşamlarının önemli bir bölümü evleri ve diyaliz merkezleri arasında geçiyor'' dedi.

-HASTALIK VE NAKİLLERDE TÜRKİYE İLK SIRADA-

Sağlıker, Türkiye'nin, böbrek hastalıkları ve nakilleri konusunda Akdeniz ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.
Böbrek hastalıklarına Çukurova yöresinde diğer yerlere göre biraz daha fazla rastlanıldığını belirten Sağlıker, ''Hipertansiyon ve tuz alımının çok fazla olması, böbrek taşları oluşumu ve kan hastalıklarının çok fazla olması dolayısıyla bu hastalık Çukurova'da daha yaygın'' dedi.
Tarım işçileri arasında da böbrek hastalıklarının yoğun görüldüğüne dikkati çeken Sağlıker, şöyle konuştu:
''Özellikle kadın tarım işçileri, sabahtan akşama kadar tarlada kaldıkları için tuvalet ihtiyacını gideremiyor. Bu durum böbrek şişmesine yol açıyor. Tuvalet ihtiyacının uzun süreli olarak zamanında giderilmemesi böbreklerin iflasına yol açabilir. Tarımsal çalışma sürecinin 3-4 ay sürdüğü dikkate alındığındı durumun ciddiyeti de ortaya çıkar.
Türkiye'de hipertansiyon vakaları da hayli fazla. Ülke genelindeki sayı 20 milyonu buluyor. İstanbul'da yaklaşık 3,5 milyon kişide, Ankara'da 1 milyon 750 bin kişide, Adana'da da 500 bin kişide hipertansiyon var. Hipertansiyon başlı başına böbrek hastalığını tetikleyen bir durum.''
Türkiye'de 25 milyon kişinin şeker hastası olduğuna da dikkati çeken Sağlıker, şöyle devam etti:
''Şeker ve hipertansiyon hastaları kesinlikle evlenmemeli. Bu evliklerden doğacak çocukların böbrek hastası olması riski çok yüksek. Bu iki hastalığı taşıyan kişilerin evlenmemesi konusunda AB'nin tavsiyesi var. Tıp çevreleri, idareciler, hükümet ve basın yayın organları bu konuya duyarlı yaklaşmalı ve alarma geçilmeli.''

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 23:01

İLGİLİ HABERLER