Dünya
  • 12.1.2015 21:07

700 yıllık tarihi cinayet çözüldü

Adli tıp uzmanları, Ortaçağ'da İtalya'nın en güçlü savaşçılarından biri olan Cangrande I della Scala'nın ölümüne ait sırrı 700 yıl sonra yapılan analizlerle aydınlattı.Della Scala'nın mumyası kapsamlı analizlerden geçirildi.

14. yüzyılda İtalya'nın en güçlü derebeylerinden biri olan Cangrande I della Scala'nın mumyası üzerinde yapılan analizler, yüzyıllardır sır olan ölüm nedenini gün ışığına çıkardı. Ünlü savaşçının zehirlendiği doğrulanırken, ölümün suikast olup olmadığı halen kesin değil.

20 yaşında Verona'nın hükümdarı olan Della Scala, dönemin ünlü şairi Dante Alighieri'nin koruyucusu olarak da biliniyordu. 16 yıl süren çatışmaların ardından 1328 yılında Padua bölgesinin kontrolünü de eline geçiren Della Scala, cesur bir savaşçı, lider ve merhametli bir insan olarak anlatılıyordu.

Della Scala, Padua'yı ele geçirmesinden bir yıl sonra Treviso'ya saldırı hazırlığı yaparken içtiği kaynak suyundan rahatsızlandı. Treviso'ya girdikten dört gün sonra, 22 Temmuz 1329'da hayatını kaybeden Della Scala, ardında zehirlendiğine dair söylentiler bıraktı ama gerçek hiçbir zaman ortaya çıkarılamadı.

Aradan 700 yıl geçtikten sonra, Journal of Archaeological Science dergisinde yayımlanan bir araştırma ünlü savaşçı ve derebeyinin sırrını çözdü.

Ağır hastalık izi

Mermer mezarından 2004 yılında çıkarılan ve X-ray ile CT (Bilgisayarlı Tomografi) taramalarından geçirilen Della Scala'nın iç organlarının bütünlüğünü koruduğu görüldü. İlk taramalar, osteoartrit ve tüberküloz izine rastladı.

Della Scala'yı ölümüne götüren bulgular ise savaşçının dışkısında bulunan papatya ve yüksük otu polenleri oldu. Günümüzde çaylarda kullanılan papatyaya kıyasla, yüksük otu öldürücü bir bitki olmasıyla biliniyor. Araştırmacılar, Della Scala'nın ölümünden önce not edilen ishal ve kusmanın zehirli bitki polenlerinin etkisiyle uyuştuğunu belirtti.

Doktoru hatasının bedelini ödedi

Bilim insanları, Della Scala'nın yüksek dozda yüksük otu yemesinden öldüğünü doğrularken, tarihi notlar bu hatadan sorumlu kişinin cezasını çektiğini gösterdi.

Ölümünün ardından, Della Scala'nın yerini alan İkinci Mastino, derebeyinin doktorunu idam ettirdi. Doktorun Della Scala'yı rahatlatmak için şifalı otlar hazırlamaya çalıştığı ancak bilinçli veya bilinçsiz olarak efendisini zehirlediği anlaşıldı. Doktorun bir suikastçı olarak hareket etmesi olasılığında, eylemin arkasında Venedik Cumhuriyeti veya Milano Dükü'nün olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Cnet ve Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:56

İLGİLİ HABERLER