KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - 2000'li yıllarda dünya genelinde açlığın önemli sebeplerinin süratle, sürdürülebilir biçimde ve daimi olarak ortadan kaldırılması için bir çok konuda acilen harekete geçilmesi gerektiği belirtiliyor.
Dünyada yaklaşık 800 milyon insanın kronik açlık çektiğini veya açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden uzmanlar, dünyada herkesi yeterince besleyebilecek kadar gıda üretildiğini, problemin, eşit biçimde dağıtılmamasından kaynaklandığını savunuyor. Bir çok yoksul ülkede kişi başına düşen ortalama gıda miktarının günde 2 bin 100 kaloriden daha az olduğunu vurgulayan uzmanlar, kuzeyin refah düzeyi yüksek ülkelerinde ise bu rakamın, yüzde 50 fazlasıyla 3 bin 200 kaloriye tekabül ettiğini kaydediyor.
Uzmanlara göre, genel olarak, gelişmekte olan ülkede yaşayan insanların yaklaşık yüzde 20'si, faal ve üretken olmaları için gerekli temel enerjiyi sağlayamayan gıdalarla yaşamaya çalışıyor. Bu insanlar biraraya gelmiş olsalardı, toplamı itibariyle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa toplamından daha büyük nüfusa sahip kıta ortaya çıkardı.
Yalnızca yeterli gıda üretiminin, geçmişte açlığı ortadan kaldırmadığı gibi gelecekte de ortadan kaldırmayacağını söyleyen uzmanlar, yapılan son araştırmaların, yetersiz beslenen her beş çocuktan dördünün, gıda fazlası bulunmasıyla övünen ülkelerde yaşadıklarını gösterdiğini bildiriyor. Uzmanlar, buradaki daha büyük mücadelenin, gıdanın şu anda ihtiyacı olan yoksulların, kadınların, izole haldeki kırsal toplumların, toplumun ekonomik olarak kenarında yaşayan etnik azınlığın, savaş ve doğal afet kurbanlarının ellerine ve ağızlarına ulaşmasının sağlanması olduğuna dikkat çekiyor.
Bu aç insanların büyük çoğunluğunun, istihdam ve gelirde tarımın ana kaynak olduğu ülkelerde yaşadığını belirten uzmanlar, açlığa karşı stratejide ana unsuru, tarımın ve kırsal kesim gelirlerinin arttırılması ve gıdaya erişilmesi olarak açıklıyor.
Uzmanlar, açlığın sona erdirilmesi için şu tedbirlerin alınması önerisinde bulunuyor:
"Tarım verimlilik arttırılmalı ve kırsal toplumların gelirleri yükseltilmeli, en çok ihtiyacı olanların gıdaya erişebilmesi sağlanmalı, gelişen ülkelerin ihtiyaçları ve katkılarının global ticaret, araştırma ve yatırımlarında doğru sonuç vermesi sağlanmalı, mikro-nutrient noksanlığından kaynaklanan gizli açlığa öncelik verilmeli".
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:54