87 DOLARLIK MALZEMEYİ 972 DOLARA ALAN SSK'DA REZALET BİTMİYOR!
ROCHE DEVEDE KULAKMIŞ
MÜFETTİŞLERİN SSK ile ilgili raporu, ilaç şirketlerinin devletin sırtından nasıl trilyonlar kazanıldığını gözler önüne serdi. Firmaların ilaç kadar, tıbbi sarf malzemesinden haksız kazanç elde ettiği kaydedilen raporda, Bin-bin 700 dolara ithal edilen VVIR tipi kalp pilinin, Sağlık Bakanlığı hastanesine 2 bin 372 dolara, Emekli Sandığı'na 4 bin 800 dolara, SSK'ya ise tam 5 bin 140 dolara satıldığı belirtildi.
6 HASTANEYE 6 FARKLI FİYAT
YÜKSEK Denetleme Kurulu Raporu'nda çarpıcı örnekler yer aldı. Mesela, DDR tipi kalp pili, 6 hastaneye 6 ayrı fiyattan satıldı. Ankara İhtisas Hastanesi'nin 4 bin 399 dolar ödediği DDR tipi kalp pili, Samsun Bölge Hastanesi 4 bin 444 dolar, Adana Bölge Hastanesi 4 bin 629 dolar, Okmeydanı Hastanesi 6 bin 514 dolar, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi ise 6 bin 834 dolardan satın aldı.
TUTTURABİLDİĞİNE SATMIŞLAR
RAPORDA, ilaç firmalarının hastanelere fahiş karla ilaç satmaları, ''Tutturabildikleri fiyatla'' diye dile getirildi. SSK'nın Kamu İhale Kanunu'na tabi olmasından sonra her hastanenin, kendi ihalesini yapmak zorunda kaldığı kaydedildi. Sistemin yolsuzluğa açık olduğu ifade edilen raporda, doktorların günde iki ihaleye girmekten hemimlik görevini yapacak zamanı bulamadıkları belirtildi. YDK raporuna göre, ilaç ve tıbbi sarf malzemesi satan firmalar, kamu kurumlarına çok farklı fiyattan, halk arasında 'tutturabildikleri' şekliyle ifade edilen fiyattan satış yapmışlar. Daha önce protokoller yaparak ilaç ve malzeme alan SSK, Kamu İhale Kanunu'na tabi olduktan sonra, her hastanenin kendi ihalesini yapması metoduna geçti. Böylece bazı doktorlar günde iki ihaleye girerken, esas işleri olan hekimlik görevini aksatmak zorunda kaldılar. Ancak ilaç firmalarının bu davranışları yeni ortaya çıkmadı, SSK yönetiminde sık yapılan değişiklikler da düzensizliğe sebep oldu.
** SSK'nın sarf malzemesi ve ilaç alımında ihale yöntemine geçmesinin kısmen faydalı olduğu ifade edilen YDK raporunda, her hastanenin ayrı ihale yapmasının sakıncalarına da değinildi. Rapora göre SSK'da 1999'dan bu yana tam 15 Genel Müdür değişirken, bazı hastanelerde günde iki ihaleye girmek zorunda kalan doktorlar hastalarıyla bile ilgilenemiyorlar.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA(Tercüman)- Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun SSK'yla ilgili hazırladığı raporda, ilaç firmalarının Türkiye'deki sosyal güvenlik kuruluşlarını nasıl kuşattıkları gözler önüne serildi.
Roche ilaç firmasının çeşitli hastanelere farklı fiyattan ürün satmasıyla başlayan tartışma, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun SSK ile ilgili hazırladığı bir raporda, farklı bir noktaya ulaştı. YDK raporuna göre, ilaç ve tıbbi sarf malzemesi satan firmalar, kamu kurumlarına çok farklı fiyattan, halk arasında 'tutturabildikleri' şekliyle ifade edilen fiyattan satış yapmışlar. Daha önce protokoller yaparak ilaç ve malzeme alan SSK, Kamu İhale Kanunu'na tabi olduktan sonra, her hastanenin kendi ihalesini yapması metoduna geçti. Böylece bazı doktorlar günde iki ihaleye girerken, esas işleri olan hekimlik görevini aksatmak zorunda kaldılar. Ancak ilaç firmalarının bu davranışları yeni ortaya çıkmadı, SSK yönetiminde sık yapılan değişiklikler da düzensizliğe sebep oldu.
SSK'da Genel Müdürlük koltuğuna (daha sonra Başkanlık), 1999'da 3 kişi, 2000'de 5 kişi, 2001'de 3, 2002 yılında ise 4 ayrı kişi oturdu. Yeni 4 yıl içinde bu makam 15 kez el değiştirdi. Üst yönetimdeki bu durumun olumsuz etkisi, alt kademelere de yansıdı. Üniteler arasında koordinasyon ve sağlıklı bilgi akışı kurulamadığı için, temin edilen malzemelerin takip ve kontrolü de yapılamadı.
SSK'nın ilaç alımında denetim ve teftiş birimlerinin ikazlarına rağmen, sağlıklı bir tedarik sistemi kurulamayınca, Kurum'da suistimale açık bir yapı oluştu.
Taahhütnameli satış yetkisi bulunan firmalar, kendi aralarında anlaşma eğilimine girerek ihalelere düşük fiyat vermekten imtina ettiler.
Mevcut ihale sisteminden rahatsız olan SSK yönetimi 15 Nisan 2003'te ilgili Bakanlığa bir yazı göndererek, bu uygulamadan dolayı kurumun 259 trilyon lira zarara uğrayacağı bildirildi.
İŞTE ÇARPICI ÖRNEKLER
Zaten yıllardır içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmaya çalışan Türkiye'nin, sadece sağlık alanında kamu kurumlarının ne kadar fazla ödeme yaptıklarına ilişkin belirlenen çarpıcı örnekler şöyle:
DDDR tipi kalp pili 5 hastaneye 5 farklı fiyattan satıldı. Ankara İhtisas Hastanesi ise 5 ay arayla aynı ilacı 787 dolar farkla satın aldı. 12 Kasım 2002'de 5 bin 188 dolara alınan ilaç, 22 Mayıs 2003'te 4 bin 399 dolara alındı. Aynı ilaç Samsun Bölge Hastanesi'ne 4 bin 444 dolara, Adana Bölge Hastanesi'ne 4 bin 629 dolara, Okmeydanı Hastanesi'ne 6 bin 514 dolara, Süreyyapaşa Hastanesi'ne ise 6 bin 834 dolara satıldı.
Ortalama bin-bin 700 dolara ithal edilen VVIR tipi kalp pilini Sağlık Bakanlığı hastanesine 2 bin 372 dolara, Emekli Sandığı'na 4 bin 800 dolara, SSK'ya ise tam 5 bin 140 dolara satmışlar.
İhale yönteminin önceki döneme göre avantajı ise SSK Okmeydanı Hastanesi'nde gözlendi. Kalça protez malzemelerinden Çimentosuz Femoral Sistem protokolle bin 831 dolara alınırken, ihale ile bin 411 dolara alındı. Aynı şekilde önceden 495 dolara alınan Femoral Head, ihaleye geçildiğinde 185 dolara düştü. 380 dolara satılan Acetabular Liner'in fiyatı ise 380 dolardan, 133 dolara geriledi.
11 KAT PAHALI İHACIN HİKAYESİ
Adana'da anlaşmalı sağlık kurumunda yatan bir SSK'lı hastaya kalp pili lazım oldu. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği genelgede yer alan rayiç fiyatla, ilaç firmalarının teklifleri arasında önemli fark olduğu için malzeme satın alınamadı ve tedavi gerçekleştirilemedi.
Buna benzer durumda bir kamu görevlisi kızı için gerek duyulan ve Patch olarak tabir edilen kalp yaması malzemesini 516 dolara satın aldı. Fatura bedelini ilgili kurumdan almak için başvurduğunda, Ankara Ticaret Odası'nın aynı malzeme için açıkladığı rayiç bedelin 239 dolar olarak belirlendiği ortaya çıktı. Kamu görevlisi aradaki farkı tahsil edemedi. Bu firmanın aynı malzemeyi SSK Ankara Eğitim Hastanesi'ne 972 dolara sattığı belirlendi. Yapılan incelemenin en çarpıcı sonucu ise firmanın malzemeyi 86.4 dolara ithal ettiğinin öğrenilmesi oldu. Yani firma 87 dolara ithal ettiği ilacı SSK'ya 11 kat fazlası olan 972 dolara satmış oldu.
D.B.TERCÜMAN
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:48