Gündem
  • 18.10.2006 11:47

AB: ORDU ÇÖZÜMÜN SİLAHLA OLMADIĞINI ANLAYABİLDİ!..

Kadın Girişimcileri Derneği'nin (KAGİDER) İstanbul'da düzenlediği 'Avrupa Birliği Yolunda Kadın' konulu toplantıya katılan Kretschmer, konuşmasının, resmi unvanıyla yaptığı son konuşma olduğunu söyledi

Görev süresi dolan Kretschmer, dört yıl iki ay boyunca Türkiye hakkında gözlemler yaptığını ve Türkiye'nin, koşulları, ekonomik gelişimi, kültürel yapısı bakımından farklı bir ülke olduğunu belirtti.

Kasım ayında açıklanacak olan İlerleme Raporu'nun, durum tespiti yapan, fotoğraf niteliğinde bir rapor anlamına geldiğini anlatan Kretschmer, AB müzakere sürecinin bazı düzenlemeler ve yasal reformları gerektirdiğine, bütün ülkelerle yaşanan müzakere süreçlerinin müktesebata uygun olarak yürütüldüğüne dikkat çekti.

ORDU SİVİL İLİŞKİSİ ÖNEMLİ

Ordu-sivil ilişkilerinin AB sürecinde önem taşıdığını belirten Kretschmer, 'daha önce bu konudaki görüşlerimi açıkladım ve yeni bir tartışma yaratmak istemiyorum' dedi.

Kretschmer, bir diğer başlığın yargı bağımsızlığı olduğunu belirterek, bu konuda ordunun da sivil mekanizmaların da elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.

Bu süreçte Türkiye'nin güneydoğusunun ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan gelişiminin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kretschmer, 'bu konuda bütün hükümetlerin sorumluluğu, üzerlerine düşen görevler var. Ama şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki; dünyanın her yerinde olduğu gibi Türk ordusu da, terörizmle mücadelenin sadece silahla olamayacağı, sorunun kültürel, politik ve ekonomik boyutu olmadan çözülemeyeceğini anladı' diye konuştu.

301. MADDE'DE DEĞİŞİKLİK ŞART

Hans Jörg Kretschmer, bazı başlıklar konusunda tatmin edici ilerlemelerin kaydedilmesine ihtiyaç olduğuna işaret ederek, bunlardan ilkinin insan hakları olduğunu, ifade özgürlüğünün AB'nin olmazsa olmaz kriteri olduğunu, bu nedenle 301'inci maddede değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

TREN KAZASI BEKLEMİYORUM

AB'nin Türkiye'yi gerçekten alacağına inanıp inanmadığının sorulması üzerine Kretschmer, 'bu, AB'den ziyade Türkiye'ye bağlı. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterler, temel gereklilikler var. Bunlar gerçekleştikten sonra olumsuz kamuoyu düşüncesi değişir. Çünkü Avrupa coğrafi bir alandan çok demokratik değerler birliğidir' karşılığını verdi. Kretschmer, bu süreçte bir tren kazasının yaşanacağına inanmadığını, bunu kimsenin istemeyeceğini sözlerine ekledi.

'301 başka, Fransa'daki tasarı başka'

KAGİDER üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kretschmer, Fransız meclisinden geçen 'Ermeni soykırımı'nı inkarı suç sayan yasaya ve 301'inci maddeye ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: 'Yasa yürürlüğe girmedi. Fransız meclisinden geçti ama senatonun ve cumhurbaşkanının onayı gerekiyor. Bununla ilgili konuşmamız spekülas-yon olur ancak, yasanın senatodan ve cumhurbaşkanının onayından geçeceğini düşünmüyorum. 301'inci maddeyle bu yasayı karşılaştırıyorsunuz. Ancak ikisi birbirinden çok farklı. Fransız meclisinin yaptığı, 301'i haklı çıkarmamalı. Zaten aralık ayındaki zirve öncesi bu konuda bir ilerleme olabileceğini sanıyorum.'

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:20

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa