AB RAPORUNDA, TÜRKİYE'YE ''12 EYLÜL ANAYASASI'NDAN VAZGEÇİP'' AVRUPA STANDARTLARINDA YENİ BİR ANAYASA HAZIRLAMASI ÇAĞRISINDA BULUNULUYOR
STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu'nun yıllık olağan Türkiye raporu bu hafta parlamentonun Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında görüşülüp oylanıyor. AP üyesi Hollandalı muhafazakar parlamenter Arie Oostlander tarafından kaleme alınan rapor ve beraberindeki karar tasarısında global olarak ''Türkiye henüz Kopenhag siyasi kriterlerini tam olarak yerine getirmiyor'' mesajı veriliyor.
Raporda, geçen yıllara oranla asker-siyaset ilişkileri ve din özgürlüğü konusunun ön plana çıktığı görülüyor. AB yolunda ''asıl sorunun'' Türkiye'nin devlet yönetim biçimi ve rejimi olduğu görüşü savunularak, isim verilmeden ''Kemalizm'' felsefesi eleştiriliyor. ''Türkiye'deki ulus ve laik devlet konseptinin dini ve azınlık gruplarının dışlanması üzerine değil, hoşgörü üzerine kurulması gerektiği'' kaydediliyor.
Din ve dinsel özgürlükler alanında ise, Türkiye'nin kendisini üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında belirtilen tanımlamaya uyarlaması talep ediliyor. Raporda ayrıca Türkiye'ye ''12 Eylül Anayasası'ndan vazgeçip'' Avrupa standartlarında yeni bir Anayasa hazırlaması çağrısında bulunuluyor. Hukuk devleti ve demokrasi alanlarındaki reformlarda da Ankara'ya 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi adres gösteriliyor. Bu çerçevede AİHM kararlarına tam olarak uyulması isteniyor.
Kıbrıs konusunda ise her zamanki gibi sorumlu olarak Kıbrıs Türk Yönetimi ve Ankara gösteriliyor. ''Kıbrıs'ta çözüm Türkiye'nin AB perspektifinin ilerlemesi için vazgeçilmez koşuldur'' ifadesine yer veriliyor ve Ankara'ya adadaki askerlerini ''çekmesi'' çağrısında bulunuluyor.
Raporda Ermeni soykırımı konusu doğrudan işlenmezken, Ankara'ya Erivan ile ilişkilerini düzeltmesi tavsiye ediliyor. Raporun bu bölümüne, ''Türkiye, Ermeni soykırımını tanımalıdır'' şeklinde AP'deki Komünist grup tarafından bir değişiklik önergesi sunuldu. Bu önerge raporla birlikte yarın öğle saatlerinde oylanacak.
AP raporu, Avrupa Komisyonu'nun sonbaharda açıklayacağı Türkiye ilerleme raporu öncesinde AB kanadında Türkiye konusundaki genel havayı yansıtıyor olması bakımından önem taşıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06