Ekonomi
  • 29.3.2013 23:05

AB, Türkiye'yi yanına almalı...

ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nin gala yemeğine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB’nin Türkiye’nin üyeliğini kabul etmesi durumunda ekonomik daralmanın çok daha düşük boyutta olacağını belirterek, “Nereden bakarsanız bakın, eğer AB önümüzdeki 40-50 yıllık perspektifinde dünya ekonomisinde yerini korumayı algılıyorsa, mutlaka Türkiye’yi yanına almalıdır” dedi.

 İngiltere’nin Türkiye için önemli ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “İngiltere şu anda AB’de en büyük 2’nci ticari ortağımız. Geçen sene İngiltere’ye ihracatımız 8 milyar doları aştı. Dış ticaret fazlası verdiğimiz nadir büyük ülkelerden birisi. İngiltere’nin sadece ticari boyutu ile değil, aynı zamanda doğrudan yatırımlar açısından da Türkiye ekonomisinde büyük önemi var. Son 10 yılda İngiltere’den yaklaşık 2 bin 500 şirket Türkiye’de yatırım yapmış durumda. Türkiye’ye gelen İngiltere kökenli küresel yatırım 6,6 milyar dolar. Nereden bakarsanız bakın, gerek ticaret anlamında, gerek yatırımlar, gerek turizm anlamında İngiltere en büyük stratejik ortaklarımızdan birisi. Zaten 2010 yılında da resmi stratejik ortaklık anlaşması imzaladık. Her açıdan ilişkilerimiz çok iyi” diye konuştu.

FİKİRLERİN TİCARİLEŞMESİNİ BİZ YAPABİLİRİZ

İki ülke arasında yapılacak birçok çalışmanın olabileceğine işaret eden Bakan Şimşek, yapılacak işbirliklerinin hem Türkiye açısından, hem bölge açısından çok büyük faydaları beraberinde getirebileceğini söyledi. İngiltere’nin birçok fikrin üretildiği bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Bu fikirlerin ticarileşmesini biz yapabiliriz. Şu anda büyük oranda Amerikalılar yapıyor. Biz buna talibiz. Türkiye, İtalya ile Çin arasında 10 büyük üreticiden biri konumunda. En büyük üretim üssü. Dolayısıyla bu ortaklıklar hem Türkiye, hem İngiltere açısından çok faydalı olabilir” dedi.

AB, TÜRKİYE’Yİ YANINA ALMALIDIR

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda İngiltere’nin büyük desteğinin olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sadece iktidardaki parti ile sınırlı değil. Hemen hemen tüm partiler destekliyor. Bu çok önemli. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. AB’nin Türkiye’ye hakikaten ihtiyacı var. 2010 yılında Eğer Türkiye AB üyesi olsaydı, birlik yüzde 2 değil, 2,3 büyüyecekti. 2011 yılında AB Türkiye’ye sahip olsaydı yüzde 1.4 değil, 1,8 büyüyecekti. 2012 yılında Türkiye AB üyesi olsaydı, daralması çok daha mütevazi olacaktı. Nereden bakarsanız bakın, eğer AB önümüzdeki 40-50 yıllık perspektifinde dünya ekonomisinde yerini korumayı algılıyorsa, mutlaka Türkiye’yi yanına almalıdır. Diğer ülkelerde İngiltere’yi örnek alsa Avrupa farklı bir yerde olur.”

DAHA GÜÇLÜ YOLUMUZA DEVAM EDERİZ

İngiltere’deki ekonomik gelişmeler ile ilgili de açıklamada bulunan Maliye Bakanı Şimşek, bugün OECD'nin İngiltere ile ilgili rapor açıkladığını hatırlatarak, "Bu rapor oldukça olumlu bir rapor. İkinci bir resesyon olmayacak. Ekonomi toparlanmaya başladı. Toparlanma önümüzdeki çeyrek biraz daha güçlenecek. Bütün ticari ortaklarımızın gelişmesini istiyoruz. Çünkü AB geçen sene bizi biraz aşağı çekti. İnşallah daha güçlü şekilde bu sene yolumuza devam ederiz” diye konuştu.

Bakan Şimşek konuşmasının ardından Birleşik Krallık Büyükelçisi David Reddaway’ın masasına oturarak bir süre sohbet etti. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:45

İLGİLİ HABERLER