KAYNAK : Haber Vitrini
ÖZEL HABER
BRÜKSEL - 'Euro' ortak para birimini kullanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, borçlanmanın gerçek boyutlarını gizlemek için hileli yollara başvuruyor. 'Önümüzdeki yılların milli piyango hasılatını', devletin gelir hanesine yazan İtalya'nın bu oyunu, Lüksemburg'daki AB İstatistik Dairesi'nce bozuldu. Yunanistan da, Lüksemburg sermaye piyasasından para toplayarak, 'borçlarının bütçeye yansımasını önleme başarısı' gösterdi. Avusturya'da hükümetin, kefaletini üstlendiği 2,6 milyar Euro'luk konut kredisini bütçe dışı kalemlere kaydırma girişimi ise AB Komisyonu tarafından engellendi. AB üyeleri, ortak para birimi Euro'nun değerini korumak amacıyla belirlenen borçlanma limitini bir türlü tutturamıyorlar. Borçlanma kriterine göre, bütçe finansmanı için gerekli yıllık ek borçlanmanın gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ü aşmaması şart. Aksi takdirde, AB Komisyonu o ülkeye ihtar veriyor.
'İşin kolayını bulan' İtalya, gelecek yılların milli piyango hasılatını, devletin gelir hanesine yazdı. İtalyanlar bu kadar 'zeki' ama, Lüksemburg'daki AB İstatistik Dairesi de 'uyumadığını' gösterdi. Piyango hilesi geçen ay başında ortaya çıkarıldı ve İtalya'dan, 2001 kamu borçlanmasını yeniden hesaplaması istendi. Borç dökümü, Berlusconi hükümetinin, Maastricht Anlaşması'nda öngörülen borçlanma sınırına dayandığını ortaya çıkardı.
YUNANİSTAN'IN HİLELİ BÜTÇESİ
Yunanistan da, yılbaşında Euro bölgesine dahil edilmesini hileli bütçesine borçluydu. Devlet, Lüksemburg sermaye piyasasından para toplayarak, borçlarının bütçeye yansımasını önlemişti. Teminat olarak da ileride hak edilecek olan 'AB Yapısal Uyum Fonu'ndaki pay gösterilmişti. Birlik İstatistik Dairesi hemen duruma müdahale ederek, Yunanistan'ın 2001 yılı kamu borçlanmasını 3,7 milyar Euro arttırdı ve Yunanistan'ın borçlanma oranı yüzde 2,9'a yükseldi.
Avusturyalı maliyeciler de devlet bütçesinde oynamalar yapıyor. Eyalet hükümetinin kefaletini üstlendiği 2,6 milyar Euro'luk konut kredisini bütçe dışı kalemlere kaydırma girişimi, AB Komisyonu tarafından engellenmeseydi, Avusturya şimdi borç limitinin çok daha uzağında olacaktı.
Birlik Komisyonu, bu gibi manevralar karşısında çaresiz kaldığı için, son sözü söyleme yetkisini Lüksemburg'daki İstatistik Dairesi'ne devretmişti. Ama hesap uzmanları, hep bir yıl öncesinin rakamlarıyla yetinmek zorunda. Hilekarlığı ortaya çıkardıklarında iş işten geçmiş oluyor. Bu durumda mali suç işleyen ülkelere ihtar mektubu göndermek mümkün olmuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:38