AB UZLAŞMAYA VARAMADI, AVUSTURYA, ''İMTİYAZLI ORTAKLIK''TA DİRETİYOR
AB Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER), Türkiye konusunda bugün de anlaşmaya varamadı.
Uzlaşmazlığın temelinde, belgeye ''imtiyazlı ortaklık'' seçeneğinin eklenmesini isteyen Avusturya''nın tutumu yatıyor.
Avusturya ayrıca Türkiye ile müzakerelerin başlaması için, müzakereleri savaş suçları sebebiyle askıya alınan Hırvatistan''a da ''yeşil ışık'' yakılmasını savunuyor.
Bu durumda Müzakere Çerçeve Belgesi''nin onaylanması 2 ekim pazar günü yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısına kaldı. Belgenin onayının 3 ekim sabahına kalması da gündemde.
Müzakere Çerçeve Belgesi''nde, müzakerelerin açık uçlu olduğu hatırlatılıyor, insan hakları ihlalleri olması durumunda müzakerelerin askıya alınabileceği vurgulanıyor.
Tam üyeliğin ise 2014''ten önce gerçekleşmeyeceği belirtiliyor.
Belgede ayrıca Avrupa Birliği üyesi ülkelerle sınır sorunlarının gerekirse Adalet Divanı''na götürülmesi isteniyor ve birliğin Türkiye''yi ''hazmetme'' kapasitesinin sürekli olarak ölçüleceği belirtiliyor.
Belgedeki bazı ifadelerle, Türkiye''den NATO''da Kıbrıs Rum Yönetimi''ne veto uygulamaması da isteniyor.
İngiltere gergin
Müzakere Çerçeve Belgesi''ne ilişkin tartışmaların 3 ekimdeki dışişleri bakanları düzeyindeki AB Konseyi''ne taşınması olasılığı, AB Dönem Başkanı İngiltere tarafından şiddetle reddediliyordu.
İngilizler, onay sürecinin 3 ekim sabahına kadar uzatılması halinde, ''Türk dışişleri bakanının, elinde valiz ile Ankara havaalanında bekletilemeyeceğini, bunun Türkler açısından kabul edilemez, aşağılayıcı bir tavır olacağını'' belirtiyordu.
Ek Protokolün oylaması askıda
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu dün yaptığı oturumda, Ek Protokol''ün oylamasını erteledi. Ertelemenin nedeni ise, Gümrük Birliği Anlaşması''nın sınırlarını genişleten ve Gümrük Birliği''ne Kıbrıs Rum kesimini de dahil eden Ek Protokol''ün TBMM''de onaylanmaması olarak açıklandı.
Tasarıda, Türkiye''nin bir an önce Güney Kıbrıs''ı tanıması öngörülüyor. Türkiye''nin havaalanı ve limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmamasının, Ankara Anlaşması''na ihlal teşkil ettiği vurgulandı.
Tasarıda, Ek Protokol''ün uygulanıp uygulanmadığının da 2006''da gözden geçirileceği belirtildi. AB Konseyi''nde KKTC''ye yönelik ekonomik izolasyonun kaldırılması konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi de istendi.
Parlamento, müzakerelerin 3 ekimde başlamasını öngören tasarıya ''evet'' dedi, ancak bu tasarı için verilen değişiklik önergesiyle, Türkiye''nin AB üyesi olmadan önce Ermeni soykırımını tanıması bir ön koşul olarak kabul edildi.
Parlamentoya sunulan değişiklik önergesiyle, Türkiye''nin Ermeni soykırımı iddiasını tanıması çağrısında bulunuldu ve bu tanımanın Avrupa Birliği üyeliği için önkoşul olması istendi.
Yazar Orhan Pamuk aleyhine açılan davanın da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi''ni ihlal teşkil ettiği görüşü savunuldu. İmtiyazlı ortaklık konusunda ise, parlamento Türkiye lehine tavır aldı.
Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB liderlerini, ''''Türkiye ile müzakerelerin tam üyeliği hedeflemesi fikrinden vazgeçmeye'''' çağırdı.
İngiltere''de yayımlanan günlük siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye ve Hırvatistan''ın AB ile müzakere sürecine ilişkin Schüssel''in görüşlerine yer verdi.
Schüssel, ''''Eğer Türkiye''nin süreç içinde ilerleme kaydedeceğine inanıyorsak, Hırvatistan''a da aynı güveni duymalıyız. Hırvatistan ile bir an önce müzakere başlatmak Avrupa''nın çıkarınadır. Hırvatistan''ı dışarıdaki bekleme odasında tutmak adil değil. Bunun mantığını anlayamıyorum'''' diye konuştu.
Türkiye''yi AB''ye mümkün olduğu kadar güçlü şekilde bağlı tutacak alternatif formüller üzerinde ısrar eden Avusturya Başbakanı, AB liderlerine, ''''Türkiye ile müzakerelerin tam üyeliği hedeflemesi fikrinden vazgeçme'''' çağrısında bulundu.
Financial Times, Schüssel''in Türkiye konusunda tavizsiz bir tutum izlerken, Türkiye ile müzakerelerin başatılmasının tek yolu olarak AB''nin Hırvatistan ile de görüşmelere başlamasını gördüğünün sinyallerini verdiğini yazdı.
Gazete, Batılı diplomatların ise Türkiye ile müzakerelere başlanmasından kısa bir süre sonra Hırvatistan ile de müzakere başlatılmasının, eski Yugoslavya''daki savaş suçlularının ele geçirilmesini güçleştireceğine inandıklarını ve bu formüle karşı çıktıklarını belirtti.
Financial Times, AB içindeki diplomatların, Avusturya''nın bu tutumu üzerine, Türkiye hakkında uzlaşma sağlamak için, Hırvatistan ile müzakereleri başlatma fikrine yakınlaşmaya başladıklarını savundu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:01