
AB VİZE DİYALOĞUNU BAŞLATTI AMA ANKARA MEMNUN DEĞİL
SERTAÇ AKTAN/BRÜKSEL
Türkiye ile yasadışı göç konusunda sekiz yıldır süren işbirliği çalışmalarının sonuç verdiğini ifade eden AB İçişleri Komiseri Cecillia Malmström, sonuçtan memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye ile vize diyaloğu başlatmak istediklerini söyleyen Malmström, "Geri Kabul Antlaşması çok önemli ve iyi bir antlaşma.
Uzun yıllar sonra bu konu üzerinde AB de anlaşma sağladı. Türkiye bölgede çok önemli bir ortağımız ve Türkiye ile işbirliği yapmamız çok önemli. Bu işbirliği de elbette göç konusunda daha geniş bir tartışma ve uzlaşma alanı oluşturacak bizlere. Başlatmayı kararlaştırdığımız vize diyaloğu çerçevesinde Ankara'ya gidip kısa vadede ilk olarak neler yapabiliriz, ne tür kolaylıklar sağlayabiliriz bunları konuşmak istiyorum. Ne gibi engeller var bunları konuşmak ve bu engeller karşısında ne gibi adımlar atılabilir bunları kararlaştırmak istiyoruz. Örneğin iş adamlarına çoklu giriş-çıkışlar sağlama seçeneği, vize uygulamalarını hızlandırmak adına teknik konularda işbirliği, istenilen evrakların listesi ile ilgili bir düzenleme ve öğrenci ve araştırmacı kategorilerinde bulunan insanlara vize kolaylığı sağlanması gibi noktalarda anlaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Komiser Malmström, Türkiye'nin geri kabul anlaşması karşılığında AB'den vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması için AB Komisyonu'na yetki verilmesi beklentisi ile ilgili olarak ise alınan kararın Türkiye ile göç, hareketlilik ve vize konularında diyalog başlatılmasını içerdiğini ve davet edildiği halde Ankara'ya giderek bu diyaloğu başlatmaya hazır olduğunu yineledi. Malmström, "Bu çok önemli ilk adım. Umarım Türk tarafı da bunu görür" dedi.
Ancak Ankara yapılan açıklamaları yeterli bulmayarak varılan vize diyaloğun sonucunun Türkiye'nin taleplerini karşılamadığını mesajını hızlı şekilde Dışişleri aracılığı ile açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye hiçbir şartla herhangi bir ülkeden başka bir muameleyi kabul edemez. Vize diyaloğu değil vize muafiyeti istiyoruz. Vize muafiyeti hedefine dönük müzakere süreci başlatılmaksızın, göçmenlere ilişkin geri kabul anlaşmasını hayata geçirme sürecinin başlatılması mümkün değildir"
açıklamasını yaptı.