Gündem
  • 28.1.2023 16:41

ABD basınında Türkiye iddiası! ‘Biden yönetimi Ankara’yı sıkıştırıyor’

Rusya Ukrayna savaşında birinci yılın dolmasına sayılı günler kala, ABD basınında Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Wall Street Journal gazetesi, savaşın başından bu yana Rusya ve Batılı ülkeler arasında kurduğu barış diplomasisini başarılı bir şekilde yürüten Türkiye'nin, Biden yönetimi tarafından hedef alındığını iddia etti. Türkiye'ye Rus uçakları konusunda yapılan baskıların arttığını söyleyen WSJ'nin iddiasına göre ise hedefte Rus yolcu uçakları var.

Rusya Ukrayna savaşında birinci yılın geride kalmasına artık yalnızca günler var. Karşılıklı çatışmalar devam ederken, Ukrayna'ya verdiği destekler nedeniyle Rusya'nın yaptırım uyguladığı Batılı ülkeler de krizin içinden çıkmanın yollarını arıyor.

AB ülkelerinin yanı sıra Rusya ile yaşadıkları gerilimin giderek tırmandığı ABD'de, Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme geldi.

"ABD TÜRKİYE'Yİ SIKIŞTIRIYOR"

Savaşın başından bu yana tarafsızlığını koruyan ve Rusya ile Ukrayna dahil olmak üzere Batılı ülkeler arasında başarılı bir diplomasi trafiği yürüten Türkiye'nin, Biden yönetiminin hedefinde olduğu öne sürüldü.

ABD basınında Türkiye iddiası! Dünyaya barış diplomasisi dersi vermişti: ‘Biden yönetimi Ankara’yı sıkıştırıyor’

Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin Rusya ve Belarus tarafından kullanılan ABD yapımı yolcu uçaklarının Türkiye'deki havalimanlarında iniş kalkış yapmasına izin vermemesi için Ankara'yı 'sıkıştırdığını' öne sürdü.

"RUS UÇAKLARINA YARDIM ETMEYİN"

Arabuluculuk rolünü başarılı bir şekilde yürüten Türkiye'nin "ABD'den taraf" olmasını isteyen Biden yönetiminin Ankara'yı bu yönde sık sık 'uyardığı' dile getirildi. WSJ'ye göre ABD Ticaret Bakan Yardımcısı'nın geçen ay gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde, bu uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler veren Türk vatandaşlarına yaptırım 'gözdağı' verildi.

WSJ, ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Biden yönetiminin Rusya ve Belarus'tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlanması halinde yaptırım uygulayacağına dair Ankara'yı 'uyardığı' yer aldı.

"BIDEN'DAN YENİ HAMLE"

Kaynaklar, ABD'li yetkililerin Rus havayollarının Amerikan yapımı uçaklarla Türkiye'ye uçmasını durdurması için Ankara'ya baskı yaptığını söylerken, WSJ, "Rusya yaptırımlarını uygulamaya Ankara'yı ikna etmek için Washington'ın yeni bir hamlesi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE İNEN YOLCU UÇAKLARINI SAYMIŞLAR

Haberde yer alan havacılık istatistiklerine göre, 1 Ekim 2022'den bu yana Rusya ve Belarus havayollarının Amerikan yapımı 777, 757, 737'ler dahil Boeing uçakları, Türkiye'ye 2 bin 100'den fazla uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Uçuşların, Moskova'dan İstanbul, İzmir ve Antalya dahil Türkiye'deki destinasyonlara düzenli seferleri içerdiği bilgisi yer aldı. Turistler için önemli bir destinasyon olan Türkiye'ye gerçekleşen bu uçuşların, ABD'yi rahatsız ettiği anlaşıldı.

Biden yönetimi, Moskova'nın Ukrayna operasyonunun ardından, Şubat 2022'den itibaren, Rusya'nın ABD yapımı ticari uçakları kullanmasına yasak getiren ihracat kontrolü uygulamaya başlamıştı.

Güncellenme Tarihi : 28.1.2023 16:47

İLGİLİ HABERLER