ABD DIŞİŞLERİ BAKANI COLIN POWELL :"SAYIN ERDOĞAN VE GÜL İLE YAKIN TEMAS HALİNDEYİZ"
EVRİM ÖCAL
WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, "Basra'da bir ayaklanma olduğuna dair haberler geldi bana fakat bu haberleri henüz teyit edebilecek durumda değilim" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve İspanya Dışişleri Bakanı Anna Palasyo, yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Görüşmede, savaş konusunu ele aldıklarını belirten Powell, "Koalisyon askeri güçlerinin çalışmasından gurur duyduğumuzu söyledim. Sadece 6 gün oldu operasyon başlayalı, Bağdat'ın dış çevrelerine yaklaşıldı. Önümüzde zor günler olacak. Plan, büyük beceriyle yürütülmektedir. Bize destek veren ülkelere teşekkür ettim" dedi.
İspanya Dışişleri Bakanı Anna Palasyo ise, savaş sırasında öldürülen veya yaralananların yanında olduklarını söyledi. Palasyo, "Irak halkının da yanındayız. Irak halkı, Saddam Hüseyin'in uyguladığı rejimim sonuçlarına katlanmak zorunda kalan bir halk. Sayın Powell'ın da söylediği gibi, çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Dışişleri Bakanı'nın da belirttiği gibi Irak'tan bahsettik. Özellikle de acil yardım ihtiyacından, bu çerçevede yapılan çalışmalardan ve İsrail-Filistin barış sürecinden bahsettik. Bu, gerçekten İspanyol hükümetinin önemli önceliklerinden biri" diye konuştu.
"Güvenlik Konseyi'nden gıda karşılığı petrol kararı çıkarılması gerekiyor. Buna yönelik bir Rus itirazı var mı" sorusu üzerine Powell, "Son 3 gündür bu konuda tartışmalar yürütülüyor. Askıya alınmıştı bu program savaş başladığında. Rusya ve diğer güvenlik konseyi üyeleri bazı konuları gündeme getirmişlerdi. Ümit ediyorum yakın gelecekte bir çözüm bulunur" ifadelerini kullandı.
Annan, Irak halkını bu duruma düşürenin, Saddam Hüseyin rejimi olduğunu belirtti. Sorumlu bir hükümetin iktidara gelmesinin ardından Irak halkının her şeyin farkına varacağını belirten Powell, "Biz işgalciler olarak değil, özgürlük getirenler olarak geleceğiz bölgeye" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Basra'da bir ayaklanma olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Basra'da bir ayaklanma olduğuna dair haberler geldi bana fakat bu haberleri henüz teyit edebilecek durumda değilim. Görüp beklememiz lazım. Bölgeye şu anda bir miktar su ulaşabiliyor, yeterli değil ama yardım kuruluşları hazır. Buradaki güvenlik durumu çözüldükten sonra, Umm Kasr limanı temizlendikten sonra yardımlar ulaşacak."
Powell, Türkiye'ye ödenecek krediyle ilgili olarak, şöyle konuştu:
"Bu paket artık masada değil, ancak Türkiye ile dostluğumuz gereği, bir takım ihtiyaçları olabilir diye temkinli davranma kararı aldık. Yardımların yer aldığı bir paketi önereceğiz. Biz, ihtiyaç olduğu taktirde, o anda bir ek para çıkarmak durumunda kalmak istemiyoruz. Türkiye çok iyi bir dosttur. Sayın Erdoğan'ın parlamentoya bu meseleyi götürmesini de takdirle karşılıyoruz. Sayın Erdoğan ve Gül ile yakın temas halindeyiz. Kuzey Irak'taki durumu da konuşuyoruz. Türkiye ile Kuzey Irak sınırında bir göç akını yaşanmamasını ümit ediyoruz. Türkiye, sınır ötesi bir operasyona ihtiyaç duymayacaktır."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:39