Ekonomi
  • 6.6.2024 23:00

ABD Dışişleri Bakanlığı: " Türkiye, F-16 satış kabul mektubunu imzaladı."

Türkiye'nin ABD'den almayı planladığı F-16 savaş uçaklarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Gün içinde ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake'in de sinyalini verdiği satış kabul mektubuna Türkiye'den onay imzası geldi.

ABD, Türkiye'nin 23 milyar dolarlık F-16 jeti anlaşmasını imzalamasını memnuniyetle karşıladı
Türkiye'nin anlaşmayı imzalaması, Ankara ve Washington'un satın alma şartları üzerinde anlaştığını ve başka yolları keşfetme fırsatını gördüklerini gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü, Türkiye'nin, 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağını içeren tahmini  23 milyar dolarlık askeri satış paketinin satışını onaylayan resmi bir mektubu imzalamasını memnuniyetle karşıladı ve bunu iki ülke arasındaki görüşmelerde "büyük bir adım" olarak nitelendirdi. iki. 

Al-Monitor'a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "ABD, Türkiye'nin F-16 alımına yönelik Teklif ve Kabul Mektubu'nu imzalamasını memnuniyetle karşılıyor" dedi. Bu satış, NATO'nun birlikte çalışabilirliğine yapılan bir yatırımdır ve ABD, Türkiye ve NATO İttifakının ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir."

Türk Savunma Bakanlığı, Mayıs ayında, Türkiye'nin mevcut filosu için 40 F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kitini içeren 23 milyar dolarlık bir satış paketine ilişkin görüşmelerinin sonuçlandığını duyurdu. İlgili belgeler Washington'a gönderildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu özel indirimin bitiş çizgisine ulaşması biraz zaman aldı" dedi. "İlerlediğini görmekten mutluyuz."

Dışişleri Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamalar, iki tarafın satın alma şartları üzerinde anlaştığını gösteriyor. Satışın yanı sıra Türkiye, F-16'ların bazı parçalarının ortak üretimini ve  2020 yılında yeni nesil hayalet savaş uçağı programından çıkarılmadan önce F-35 savaş uçakları için ayırdığı yaklaşık 1,4 milyar doların  geri ödenmesini istiyor.

Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Bürosu Çarşamba günü X'te yaptığı açıklamada, "ABD,  bugün Türkiye'nin yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı alımında ileriye doğru atılmış büyük bir adımı duyurmaktan gurur duymaktadır" dedi. “ABD'nin Türkiye ile güvenlik ortaklığına olan kalıcı bağlılığının son örneği.”

Perşembe günü ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de satış paketine ilişkin benzer bir mesajı yineledi.

X'e yazdığı yazıda, "Bugün, Türkiye'nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması yönünde önemli bir adımdır" diye yazdı. "Bu, ABD'nin ulusal güvenliği, Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından iyidir."

Bu arada Türk Savunma Bakanlığı, satın alma için tedarik sürecinin daha fazla ayrıntıya girmeden "olumlu bir şekilde devam ettiğini" söyledi. Bu jetleri Lockheed Martin üretiyor. 

Biden yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Ocak ayında satışı resmen onayladı. 

Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine verdiği yeşil ışık, ABD'nin Suriye Kürt Demokratik Güçleri'ne (SDG) verdiği destek, Türkiye'nin İsrail'e yönelik politikası ve diğer konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır süren gerilimin ardından Ankara ile Washington arasında buzları eritme işlevi gördü. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz Haziran ayında göreve atanmasından bu yana ilk ikili ziyaretini 7-8 Mart'ta ABD'ye gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında iki ülke, "savunma sanayii iş birliğini ilerletmeyi" amaçlayan yeni bir "Savunma Ticareti Diyalogu" duyurdu.

Türkiye, Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini satın alması nedeniyle F-35 programından çıkarılmasının ardından 2020 yılında yeni F-16 satın alma teklifini masaya yatırmıştı. Kaldırma işlemi, Kongre'nin Rusya ile önemli işlemleri caydırmak için 2017'de ezici bir çoğunlukla kabul ettiği Amerika'nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarınca gerçekleşti. 

Güncellenme Tarihi : 7.6.2024 00:06

İLGİLİ HABERLER