Dünya
  • 23.5.2004 00:01

ABD IRAK'TA BULUNAN URANYUMU KAÇIRIYOR

NEW YORK - ABD'nin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) başvurarak, Bağdat'ın güneyinde depolanan yüzlerce tonluk uranyumu Irak dışında daha güvenli bir yere taşımak istediği bildirildi.
     UAEA'nın, uranyumun Irak'ın malı olduğu gerekçesiyle bu konuda izin vermesinin mümkün olmadığı şeklinde bir tavır aldığı belirtildi.
     ABD'nin UAEA'nın bu tavrına rağmen uranyumu Irak dışına (Amerika'ya) taşımaya kararlı olduğu kaydedildi.
     Nükleer maddeler konusundaki uzmanlar, bu uranyumun Irak'tan çıkarılması durumunda kargo uçaklarıyla ABD'deki depolara taşınabileceğini tahmin ediyorlar.
     Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Körfez savaşının çıktığı 1991 yılına kadar devam eden nükleer silah programının merkezi olan Tuwaitha'daki depoda 500 ton uranyum bulunduğu kaydediliyor.
     Amerikalı yetkililer, uranyumun depolandığı bölgelerde yaşayan halkın radyoaktif tehlikeye karşı korunması amacıyla böyle bir taşımanın yapılabileceğini savunurken, Green Peace gibi çevre kuruluşları, ABD'nin niyetleri konusunda kuşku duyduklarını, buradaki uranyumun taşınmadan da civardaki köylüleri radyasyona karşı koruyacak önlemler alınabileceğini ifade ediyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:15

İLGİLİ HABERLER