
ABD, İRAN İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMEYİ TARTIŞIYOR...
NEW YORK - İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak ABD'nin bu ülkeyle doğrudan görüşme yollarını tartıştığı bildirildi.
ABD'de yayınlanan The New York Times gazetesinin bugünkü haberine göre, George W. Bush yönetimi, nükleer krizi çözmek için İran ile doğrundan görüşmeyi tartışıyor.
Bush yönetimi ile ilişkide olan Avrupalı resmilerin görüşüne yer veren gazete, Bush yönetiminin İran ile doğrudan görüşme eğiliminde olduğunu yazdı.
Gazete, Avrupalı liderlerin İran ile yürüttükleri uzun ancak sonuçsuz görüşmeler üzerine ABD'nin de görüşmelere katılması konusundaki isteklerini artık gizlemediklerini okuyucularına duyurdu.
1979'da Şah rejiminin yıkılmasında beri İran ile ABD arasında diplomatik ilişki bulunmuyor.
Avrupalı resmi yetkilileri haberine kaynak gösteren The New York Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, kendi bakanlığındaki üst düzey yetkililer ile bir araya gelerek İran'la doğrudan nasıl görüşüleceğini ele aldığını bildirdi.
Rice'ın konuyla ilgili görüşlerinin en son olarak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde şekilleneceği belirtildi.
Rice'i iyi tanıyan Avrupalı bazı yetkililerin olaya farklı açıdan yaklaştığı bilgisine yer veren gazete, söz konusu yetkililerin, Rice'ın İran ile doğrudan görüşmelere başlamada isteksiz davranılmasını bir zayıflık belirtisi olarak gördüğünü bunun da pamuk ipliğine bağlı Avrupa-İran görüşmelerini daha da zora sokacağına inandığını bildirdi.
Gazete ayrıca Rice'in İran'a çok imtiyaz verilmesinin son bulmasından da endişe ettiğini yazdı.
Hükümet yetkililerinin görüşlerine de yer veren gazete, Başkan George W. Bush, Başkan yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in İran ile doğrudan görüşme bir yana gayri resmi dolaylı görüşmeye bile karşı olduklarını okuyucularına duyurdu.
Gazete sonuç olarak çok sayıda Avrupalı resmi yetkilinin iki ülke arasında doğrudan görüşme olabileceğine ihtimal vermediklerini bildirdi.