Gündem
  • 20.5.2024 11:26

ABD İsrail'e destek için Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın peşine düştü

ABD İsrail'e destek için Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın peşine düştü

Yetkililer, Biden yönetiminin Hamas'ın Gazze liderinin bilinen son yeri konusunda yaklaşık bir ay geride olduğunu söylüyor

ABD'li yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze'deki savaşı sona erdirmek için "tam zafer" ilan etmesine yardımcı olmak için yaptığı yeni bir girişimin ortasında ABD, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın izini sürmeye odaklandı.

Görevin hassas doğası nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan mevcut ve eski ABD'li yetkililer, 61 yaşındaki Sinvar'ın Gazze'nin derinliklerindeki tünellerde saklandığına inanan ABD'nin arama çalışmalarını bölge genelinde genişlettiğini söyledi.

Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li bir yetkili Biden yönetiminin Sinvar'ın Mısır'ın Sina yarımadasına ve oradan da Lübnan ya da Suriye'ye kaçmış olabileceği ihtimallerini araştırdığını söyledi.

Mevcut ve eski yetkililer belirli bir istihbarata atıfta bulunmadılar ancak tartışmayı yönlendiren faktörlerden birinin ABD istihbaratının Sinvar'ın son bulunduğu yer konusunda yetersiz kaldığı yönünde olduğunu söylediler.

Yetkililere göre Biden yönetimi Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde bilinen son konumunu takip etme konusunda yaklaşık bir ay geride kaldı.

Dört ABD başkanına ulusal güvenlik konusunda danışmanlık da yapmış olan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel konuyla ilgili olarak MEE'ye yaptığı açıklamada Sinvar'ın son bulunduğu yerle ilgili belirsizliğin "oldukça kötü" olduğunu söyledi.

Zaman dilimi sorulduğunda ise şöyle dedi: "Bir ay gerçek zamanlı bilgiye yakın bile değilsiniz demektir."

Geçen ay bir Hamas yetkilisi Sinvar'ın yer üstündeki çatışma bölgelerini ziyaret ettiğini ve grubun yurt dışındaki liderleriyle görüşmeler yaptığını söylemişti.

The New Arab'a konuşan Hamas yetkilisi, Sinvar'ın İsrail'in iddia ettiği gibi her zaman tünellerde kalmadığını, sahadaki görevlerini de yerine getirdiğini söyledi.

Yetkililer, Sinvar'ın izinin sürülmesinin ABD istihbarat camiasında yeni bir aciliyet kazandığını çünkü Biden yönetiminin bunun İsrail'e savaşı zafer ilan ederek bitirmesi için baskı yapmaya yardımcı olabileceğine inandığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta CNN'e verdiği demeçte bu stratejiyi ima etti: "Bibi'ye (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) 'Amerika'da yaptığımız hatayı yapmayın' dedim. Biz Bin Ladin'i yakalamak istedik. Sinvar'ı yakalamanıza yardım edeceğiz' dedim."

Sinvar ile El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yakalanması arasındaki paralellik, ABD ve İsrail'in Sinvar'ı bulma konusunda karşılaştıkları aşırı zorluğun altını çiziyor.

Bin Ladin'in aranması on yıl sürdü ve yeri tespit edildiğinde Pakistan'da, ABD'nin bölgedeki en önemli müttefikinin askeri akademisinden yaklaşık bir kilometre uzaktaydı.

Yetkililere göre Washington, Refah'a yönelik daha geniş çaplı bir saldırıyı önlemenin bir yolu olarak İsrail'in enerjisini Sinvar ve El Kassam Tugayları'nın başındaki Muhammed ed Deyf gibi kilit Hamas liderlerini bulmaya odaklamak istiyor.

İsrail'e askeri ve istihbarat desteği sağlamaya devam eden Biden yönetimi, şu anda yaklaşık 1.4 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı güney Gazze sınır kenti Refah'a atıfta bulunarak, "nüfus merkezlerine" saldırması halinde İsrail’e silah yardımını keseceğini söyledi.

Pazar günü New York Times gazetesi ABD'li yetkililerin Sinvar'ın Refah'ta değil, muhtemelen İsrail güçlerinin Aralık ve Nisan ayları arasında kuşatma altında tuttuğu Han Yunus'ta olduğuna inandıklarını bildirdi.

Sinvar daha önce 2021 yılında Gazze Şeridi'nde 500 kilometre uzunluğunda tünel olduğunu söyleyerek bununla övünmüştü.

Güncellenme Tarihi : 20.5.2024 11:34

İLGİLİ HABERLER