
ABD ORDUSU, IRAKLI SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYINI ARAŞTIRIYOR
NEW YORK (İHA) - Time dergisi, ABD ordusunun, deniz askerlerinin Irak'ın batısındaki Haditha'da geçen Kasım ayında 15 sivili öldürüp öldürmediği konusunu araştırdığını belirtti.Dergiye göre, insan hakları grupları, suçlamaların doğru olduğunun ispatlanması halinde, olayın, savaşın başlamasından bu yana Iraklı sivillerin ABD ordusu personeli tarafından kasıtlı bir şekilde öldürülmesi eylemlerinin en kötüsü olacağını ifade ediyor.
Time'a göre, 19 Kasım 2005'te meydana gelen olay şöyle gelişti: 'Kilo' şirketinden askerleri taşıyan bir Humvee, Haditha yakınlarında yol kenarına yerleştirilen bir bombaya isabet etti. Olayda Texaslı Onbaşı Miguel Terrazas öldü. Ertesi gün, deniz askerleri, silahlı adamların konvoya ateş açması sonucu Terrazas ve 15 sivilin öldüğünü, açılan misillleme ateşinde de 8 direnişçinin öldüğünü, 1 direnişçinin yaralandığını söyledi.
O sabah olanların, askerlerin söylediğinden "daha rahatsız edici, çelişkili ve korkunç" olduğunu belirten Time, son 10 haftadır kendileriyle röportaj yapılan görgü tanıkları ve yerel yetkililerin anlattıklarının daha farklı olduğunu kaydetti. Dergiye göre, bu kişiler, sivillerin yol kenarına yerleştirilen bomba ile değil, deniz askerleri tarafından öldürüldüğünü söyledi. Saldırının ardından askerlerin yakındaki bir köye gittikleri, 7'si kadın 3'ü çocuk, 15 silahsız Iraklıyı evlerinde öldürdükleri belirtildi.
Dergi, ABD ordusunun ocak ayında konuyla ilgili bir araştırmaya başladığını, araştırmanın ilk sonuçlarının, sivillerin ABD askerleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini yazdı. Konuyla ilgili araştırmanın devam ettiği kaydedildi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:46