ABD: Pakistan'ın Çin yapımı jetleri en az iki Hint savaş uçağını düşürdü

••3 dk okuma
ABD: Pakistan'ın Çin yapımı jetleri en az iki Hint savaş uçağını düşürdü

Hızlı Özet

“Önde gelen bir Çin savaş uçağının Batılı bir rakibine karşı gösterdiği performans, Pekin'in Tayvan ya da daha geniş anlamda Hint-Pasifik'le ilgili herhangi bir hesaplaşmada nasıl bir yol izleyebileceğine dair fikir edinmek amacıyla Washington'da yakından takip ediliyor.”

Hindistan Hava Kuvvetleri sözcüsü söz konusu açıklamalarla ilgili yorum yapmadı.

Reuters'e konuşan iki ABD'li yetkili, Çin yapımı Pakistan savaş uçağının Çarşamba günü en az iki Hint savaş uçağını düşürdüğünü ve bunun Pekin'in gelişmiş savaş uçağı için önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Hindistan Hava Kuvvetleri sözcüsü söz konusu açıklamalarla ilgili yorum yapmadı.

Önde gelen bir Çin savaş uçağının Batılı bir rakibine karşı gösterdiği performans, Pekin'in Tayvan ya da daha geniş anlamda Hint-Pasifik'le ilgili herhangi bir hesaplaşmada nasıl bir yol izleyebileceğine dair fikir edinmek amacıyla Washington'da yakından takip ediliyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir ABD'li yetkili, Pakistan'ın Çin yapımı J-10 uçaklarını Hint savaş uçaklarına karşı havadan havaya füzeler fırlatmak için kullandığına ve en az iki tanesini düşürdüğüne dair kuvvetli veriler olduğunu söyledi.

Bir başka yetkili de düşürülen Hint jetlerinden en az birinin Fransız yapımı Rafale savaş uçağı olduğunu söyledi.

Her iki yetkili de Pakistan'ın Lockheed Martin tarafından üretilen F-16 uçaklarının düşürme olayında kullanılmadığını söyledi.

Delhi, uçaklarından herhangi birinin kaybolduğunu kabul etmedi ve bunun yerine Pakistan içindeki "terörist altyapıya yönelik başarılı saldırılar gerçekleştirdiğini" ileri sürdü.

ABD'den Rusya ve Çin'e kadar dünya güçleri, dünyanın en tehlikeli ve en kalabalık nükleer parlama noktası bölgelerinden birinde sükunet çağrısında bulundu.

Reuters Çarşamba günü Hindistan'daki yetkililere dayanarak üç Hint uçağının düştüğünü bildirirken, bu, Pakistan'ın Çin yapımı jetleri saldırılarda kullanıldığına dair ilk Batı teyidi oldu.

Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammad Asif Perşembe günü Reuters'e yaptığı açıklamada Hindistan'ın yeni satın aldığı Fransız yapımı üç Rafale uçağını düşürmek için J-10'un kullanıldığını söyledi.

Pakistan toplamda beş Hint uçağını hava-hava muharebesinde düşürdüğünü ileri sürüyor.

Pakistan'ın kullandığı Rafale ve J-10 modellerinin her ikisi de 4.5 nesil savaş uçağı olarak kabul ediliyor ve bu da onları savaş uçaklarının en ileri noktasında konumlandırıyor

Nükleer silahlara sahip Hindistan ve Pakistan üç büyük savaşın yanı sıra çok sayıda küçük çatışma yaşadı.

Öte yandan Pakistan Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada gece boyunca Hindistan'a ait 25 insansız hava aracını düşürdüğünü belirtirken, Hindistan hava savunma sistemlerinin Pakistan'ın askeri hedeflere yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarını engellediğini açıkladı.

Pakistan, Hindistan'a ait 25 İsrail yapımı IHA'yı düşürdüğünü açıkladı

İnsansız hava aracı saldırıları sonucunda Sind eyaletinde bir sivil öldü, bir sivil de yaralandı.

Pakistan ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hindistan tarafından gönderilen en az 25 insansız hava aracınının düşürüldüğünü açıkladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan'ın Çarşamba sabahı Pakistan topraklarına füze saldırıları gerçekleştirmesinin ardından misilleme sözü verdi ve gerilimi daha da yükseldi.

Çarşamba günü yaşanan saldırıların ardından her iki taraftan da aralarında çocukların da bulunduğu en az 45 kişinin öldüğü bildirildi.

Pakistan ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada “şu ana kadar ülke genelinde birçok noktada 25 İsrail yapımı Harop insansız hava aracını düşürdüklerini” belirtti.

Pakistan ordu sözcüsü Ahmed Sharif Chaudhry, bir insansız hava aracının düşürüldüğü Ravalpindi'deki ordu karargahından yaptığı açıklamada, “Dün gece Hindistan, birden fazla noktaya insansız hava aracı göndererek başka bir saldırganlık eylemi gösterdi” dedi.

“Bir tanesi Lahor yakınlarındaki bir askeri hedefe ulaşmayı başardı” diyen Chaudry, bölgede dört askerin yaralandığını da sözlerine ekledi.

İnsansız hava aracı saldırıları sonucunda Sind eyaletinde bir sivil öldü, bir sivil de yaralandı.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi, Karaçi havaalanının saat 18.00'e kadar kapalı olduğunu, İslamabad ve Lahor'daki havaalanlarının ise “operasyonel nedenlerle” kısa süreliğine kapatıldığını açıkladı.

Başbakan Şerif ulusa sesleniş konuşmasında “Bu şehitlerin kanının her bir damlasının intikamını alacağız” dedi.

Bu haber 766 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte Netanyahu'nun konuşması sırasında salone terk eden ve etmeyen ülkeler
Gündem

İşte Netanyahu'nun konuşması sırasında salone terk eden ve etmeyen ülkeler

Netanyahu kürsüye çıktığı anda onlarca ülkenin temsilcisi toplu halde yerlerinden kalkarak salonu boşaltmış ve kapılarda yoğunluk oluşturmuştur. Salondan ayrılan başlıca grup ve ülkeler şunlardır:

Habervitrini12009 Görüntüleme
Netanyahu protesto için salondan ayrılan ülkelere küfretti
Gündem

Netanyahu protesto için salondan ayrılan ülkelere küfretti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konuşması protestolarla başladı. Netanyahu kürsüye çıktığı sırada çok sayıda ülkenin heyeti salonu terk ederken, salonda yuhalama sesleri yükseldi. Protestolara tepki gösteren Netanyahu, “Henüz ayrılmamış başka ahlaki korkaklar varsa salonu terk etsin” dedi.

Habervitrini12213 Görüntüleme
İmamoğlu'nun yüzüne rüşveti itiraf etti..  Paraları araçtan araca teslim ettik
Gündem

İmamoğlu'nun yüzüne rüşveti itiraf etti.. Paraları araçtan araca teslim ettik

İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü davasının 2. celsesinin 23. gününe etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı olan tutuksuz sanık Süleyman Atik'in beyanları damga vurdu. Atik, savunmasında belediye bürokrasisindeki usulsüzlükleri, alınan yüksek tutarlı rüşvetleri ve yetkisiz kişilerin imar süreçlerini nasıl yönettiğini detaylarıyla anlattı.

Habervitrini14261 Görüntüleme
Netanyahu şok oldu! BM'deki Konuşması sırasında ülkeler salonu terk ettiler
Gündem

Netanyahu şok oldu! BM'deki Konuşması sırasında ülkeler salonu terk ettiler

Netanyahu konuşmasına başlarken, "Eğer bu salondan henüz ayrılmamış başka ahlaki korkaklar varsa, lütfen şimdi ayrılsınlar," dedi.

Habervitrini9330 Görüntüleme