
ABD Senatosu komitesi Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 anlaşmasını yeniden değerlendirecek
Bugüne kadar rüşvetçi Menendez sayesinde verilmeyen F-16'lar için senato yeniden değerlendirme kararı aldı.
F-16'ları vermemek için bin dereden su getiren Amerika, en son İsveç'in NATO'ya üyeliğini ileri sürmüştü. Bu konuda desteğimizi açıkladık yine de vermediler.
Rüşvetçinin yerine gelen Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni başkanı Senatör Ben Cardin, sorunun İsveç edğil Erdoğan'ın ve Türkiye'nin insan hakları siçili olduğunu söyledi.
Kısaca Amerika F-16'ları vermemek için yeni bir malzeme daha çıkardı.
Amerika'nın bu ayak oyunlarından sonra bu açıkları almamak belki de daha hayırlı..
Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni başkanı Senatör Ben Cardin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile yapılan 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 savaş uçağı anlaşmasının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
Demokrat Cardin, İsveç'in NATO üyeliği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın insan hakları sicili de dahil olmak üzere pek çok konunun, selefinin anlaşma üzerindeki kontrolünü kaldırma kararını etkileyeceğini vurguladı.
Cardin, NATO büyükelçisi toplantısında İsveç'in NATO'ya katılımını Türk yetkililerle görüştüğünü ve onaylanması halinde NATO sorununu çözeceğini açıkladı. Ancak kendisi, tartışmalarda NATO üyeliğinin ötesindeki diğer endişelerin de ele alınması gerektiğini vurguladı.
Önceki başkan Senatör Bob Menendez, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılması, Erdoğan'ın insan hakları sicili ve komşu Yunanistan'daki hava sahası uçuşları konusundaki itirazları nedeniyle satışı aylardır engellemişti. Menendez, ağır rüşvet suçlamalarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra komite liderliğinden istifa etti ve bu da anlaşmanın yeniden değerlendirilmesine yol açtı.
ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi dış ilişkiler panellerinin liderleri, önemli yabancı silah satışlarını rutin olarak inceliyor ve bu tür anlaşmaları etkileyebilecek insan hakları ve diplomatik konularla ilgili endişeleri artırıyor. Ankara, Stockholm'ü başta Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Kürt üyeleri olmak üzere Türkiye'nin terörist olarak gördüğü kişilere karşı yeterince önlem almamakla suçlayarak İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını erteledi. Erdoğan, onay belgesini ekim ayında parlamentoya ileteceğini belirtmişti.
Ancak Erdoğan'ın Menendez'in iddianamesinin ardından yaptığı açıklamalar, potansiyel bir atılımın sinyalini verdi. Menendez'in devre dışı kalmasının anlaşma açısından avantajlı olduğunu belirtti. Bu arada İsveç'in, Finlandiya'nın ise NATO üyeliği Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle ertelendi. Senato panelindeki en üst düzey Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, NATO'ya katılım meselesi nedeniyle Macaristan'a yapılan silah satışlarını da askıya aldı. F-16 anlaşmasının yeniden değerlendirilmesi, ABD'li milletvekillerinin uluslararası silah satışları ve ittifaklar konusunda karşı karşıya kaldığı karmaşık diplomatik zorluklara işaret ediyor.
Güncellenme Tarihi : 30.9.2023 12:17