ABD VE ÇİN KARŞI KARŞIYA GELDİ
Yaptırım kararını açıklayan ABD Başkanı George W. Bush, ayrıca Sudan’ı, Darfur’da kan dökmeyi durdurmayı amaçlayan uluslararası çabaları sürüncemede bırakmaya son vermeye zorlayan bir BM kararı alınması çağrısında da bulundu.
Yeni yaptırımların halen ABD’nin uyguladığı yaptırımları daha da sertleştirerek ABD finans sistemini kullanan daha fazla Sudan şirketini men etmeyi ve Darfur’da şiddet olaylarına karıştığından şüphelenilen kişiler hakkında daha katı tedbirler almayı öngörüyor.
İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan ABD’li yetkililer, Bush’un Darfur’daki durumun daha kötüleştiğine inandığı için Sudan’a yönelik cezai tedbirleri bugün açıklamaya karar verdiğini kaydettiler.
ÇİN KARŞI ÇIKTI
Çin, Darfur’daki kriz nedeniyle Sudan’a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıktı.
Çin’in Afrika işleri temsilcisi Liu Guijin, başkent Pekin’de düzenlenen basın toplantısında, "baskı ve yaptırımların" sorunların çözümlenmesine yardımcı olmayacağını söyledi.
Liu, yaptırımların genişletilmesinin sorunun çözülmesini daha da zorlaştıracağını ifade etti.
Çin’in Sudan’ı hedef alacak herhangi bir BM Güvenlik Konseyi yaptırımını veto edip etmeyeceği şeklindeki soru üzerine Liu, "Bunu konuşmak için henüz erken olduğunu" belirtti.
Darfur’daki krize fakirliğin ve gelişmemişliğin yol açtığına dikkat çeken Liu, Çin’in Sudan’a yapacağı yatırımların Darfur’daki çatışmaların durdurulmasına yardımcı olabileceğini de söyledi.
ABD, Darfur krizinde oynadığı rol nedeniyle Sudan’a yeni yaptırımlar uygulamayı planlandığını bildirmişti.
BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Çin, Sudan’ın rızası olmadan Darfur’a BM barış gücü gönderilmesi çabalarına karşı çıkmıştı. Ancak Pekin bu ay başında, BM gücüne 275 kişilik istihkam birliğiyle katkıda bulunacağını açıklamıştı.
İNGİLTERE MEMNUN
İngiltere, Darfur’daki kriz nedeniyle Sudan’a yeni yaptırımlar uygulanmasına ilişkin karardan memnun olduğunu açıkladı.
İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sözcüsü, Sudan’da olan bitenlerin kabul edilemez olduğunu belirttiği açıklamasında, ABD’nin aldığı karardan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’e baskıların artırılması gerektiğini belirten sözcü, "Çünkü, uluslararası ölçütlere göre Sudan’da olup bitenler kabul edilemezdir" ifadesini kullandı.
Blair’in bugün Libya, Sierra Leone ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni kapsayan ziyaretlerine başlaması bekleniyor.