Dünya
  • 14.3.2023 22:42

ABD'de iflas paniği: Metrelerce para çekme kuyruğu...

ABD'de iflas paniği: Bankalar batıyor! Metrelerce para çekme kuyruğu...

ABD'de bankalar peş peşe batıyor. Fed'in hızlı faiz artırımı sonrası SVB Bank'ın ardından Signature Bank da battı. Domino etkisinden endişelenilirken vatandaşlar bankalar önünde paralarını çekmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Öte yandan Biden'ın, "2008'deki gibi bir krizin tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını" söylemesi de ABD'deki paniği gözler önüne serdi.

ABD'deki son 15 yılın en büyük bankacılık krizi küresel piyasaları sarstı. Ülkede yaşanan iflas serisinin ardından vatandaşlar paralarını çekmek için bankanın genel merkezine koştu.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankasına (SVB) kayyum atandığını bildirdi. Bankanın iflasının ardından vatandaşlar Santa Clara kentindeki genel merkezine gelerek paralarını çekebilmek için bekledi. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankasına (SVB) kayyum atandığını bildirdi. FDIC'den yapılan açıklamada, SVB'ye Kaliforniya Finansal Koruma ve Inovasyon Departmanı tarafından sigortalı mevduatları korumak için kayyum atandığı aktarıldı.

Açıklamada, FDIC'nin sigortalı mevduat sahiplerini korumak için Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankasını (DINB) kurduğu ve SVB'nin tüm sigortalı mevduatlarının buraya aktarıldığı kaydedildi. Tüm sigortalı mevduat sahiplerinin en geç 13 Mart'ta mevduatlarına tam erişime sahip olacağı belirtilerek bankanın varlıkları satılırken sigortasız mevduat sahiplerine gelecekte temettü ödemeleri yapılabileceği aktarıldı.

SVB'nin Kaliforniya ve Massachusetts'te 17 şubesi olduğu belirtilen açıklamada, bankanın ana ofisi ve tüm şubelerinin 13 Mart'ta düzenleyicinin kontrolü altında yeniden açılacağı kaydedildi.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankasına (SVB) kayyum atandığını bildirdi. Bankanın iflasının ardından vatandaşlar Santa Clara kentindeki genel merkezine gelerek paralarını çekebilmek için bekledi.

PARASININ TAMAMINI ÇEKEMEDİ

35 yaşındaki Patty Ahern, izin verilen maksimum nakit miktarını çekmek için birkaç ATM'ye gittiğini söyledi. Ancak parasının tamamını çekemeyen Ahern, bu yüzden SVB'deki emeklilik hesabını kapatmak için Plymouth'tan Wellesley'e geldiğini anlattı.

"UYUMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM"

Başka bir müşteri olan Patricia Altschuller, hafta sonu uyumakta güçlük çektiğini, bankasında olup bitenlerden dolayı stresli olduğunu kaydetti ve ekledi:

Enflasyonu dizginlemek için bir yıl önce faizleri artırmaya başlayan ABD Merkez Bankası Fed'in kararları bankacılık piyasalarında etkisini devam ettiriyor. Geçtiğimiz hafta batan SVB örneğinde bankanın 21 milyar dolarlık tahvil portföyü ortalama yüzde 1.79 getiri sağlıyordu. Ancak mevcut 10 yıllık hazine getirisi yaklaşık yüzde 3.9 düzeyinde.

Güncellenme Tarihi : 14.3.2023 22:43

İLGİLİ HABERLER