Gündem
  • 29.9.2008 11:46

ABD'DEN AMRAAM FÜZELERİ ALIYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’ye havadan havaya atılan 107 gelişmiş AMRAAM füzesi satılması için Kongreye bildirimde bulundu.İleri ve orta menzilli havadan havaya füzeler olan Amraam’lardan Türk Hava Kuvvetleri’nin 107 adet satın alması ve satışın bedelinin 157 milyon dolar olması öngörülüyor.
Bu füzeler F-16 savaş uçakları tarafından hava hedeflerine karşı etkili şekilde kullanılıyor.

 

Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesinden (DSCA) yapılan açıklamada satışın, 107 adet AIM-120C-7 AMRAAM (İleri Orta Menzilli Havadan Havaya Füze) ve ilgili füze konteynerleri, yedek parça, destek ve test teçhizatının yanı sıra eğitim verilmesini kapsadığı belirtildi.
DSCA’in Kongreye bildirimde bulunmasının ardından iki hafta içinde Kongreden resmi itiraz gelmemesi durumunda satışa onay otomatikman verilmiş olacak. AMRAAM füzelerinin Türkiye’ye satışına Kongreden herhangi bir itiraz beklenmiyor.
Raytheon şirketi tarafından üretilen ve hava hedeflerine karşı etkili şekilde fırlatılan AMRAAM füzelerinin, Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 savaş uçakları tarafından kullanılması bekleniyor.

'TÜRKİYE'NİN SAVUNMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ'
DSCA açıklamasında, "Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD’nin ortağı. Bu NATO müttefikimizin, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengeye katkıda bulunacak şekilde güçlü ve hazır bir savunma imkan ve kabiliyeti geliştirmesi ve bunu korumasına destek verilmesi, ABD’nin ulusal çıkarı için hayatı önem taşıyor" denildi.
Açıklamada, "Türkiye’nin, bu imkan ve kabiliyete, savunma modernizasyonu, bölgesel istikrar ve ABD ve NATO ile müşterek harekat yeteneği açısından ihtiyacı bulunuyor. Bu modernizasyon, Türk Hava Kuvvetleri’nin, Türkiye’nin uzun kıyı ve sınırlarını gelecekteki tehditlere karşı koruma yeteneğini ilerletecek. Önerilen bu satış, Türkiye’nin teröre karşı küresel savaş ve NATO operasyonlarına ilişkin yeteneklerini de geliştirecek" ifadesi kullanıldı.
MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER