ABD'Lİ EMEKLİ GENERAL, SAVAŞ SONRASI DÖNEMDE HATALAR YAPILDIĞINI KABUL ETTİ
LONDRA - Savaşın ardından Irak'taki sivil yönetimin başına geçen Amerikalı emekli General Jay Garner, Washington'un savaş sonrası dönemde hatalar yaptığını kabul etti.
BBC radyosuna mülakat veren Garner, "Orduyu dağıtmamalıydık. Onları olabildiğince hızlı biçimde geri getirmeliydik. Bir hükümetin kurulması için, şimdi olduğundan biraz daha süratli hareket etmeliydik" dedi.
Irak'ta Amerikan ve İngiliz güçlerinin karşılaştığı bazı zorlukların, savaşla ilgili kurumların ciddi rekabet içinde olmasından kaynaklandığını da savunan Garner, bu durumun savaşla başlamadığını, söz konusu rekabetin Washington yönetiminin bir parçası olduğunu kaydetti. Garner'ın, bu ifadeler ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı arasında yaşanan rekabete atıfta bulunduğu belirtildi.
ABD Başkanı George W. Bush, Mayıs ayında Garner'ı görevden alarak yerine, Irak halkıyla daha güçlü irtibatlar kurabileceği söylenen ve uluslararası terör alanındaki uzmanlığıyla tanınan deneyimli diplomat Paul Bremer'ı atamıştı. Garner, savaş sonrası dönemde güvenliği sağlayamamak ve kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde başarılı olamamakla eleştirilmişti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:07